Ako dopadli Sajfove narážky na referendum či Pastierský list?

Ako dopadli Sajfove narážky na referendum či Pastierský list? Reprofoto

Pozrite sa, ako dopadli sťažnosti na nevyváženosť počas kampane pred referendom o rodine.

 

 

Licenčná rada na poslednom zasadnutí riešila viacero sťažností v súvislosti s referendom o rodine, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu.

Na radu prišlo viacero sťažností. Napríklad na Popoludnie so Sajfom zo dňa 22. januára. Moderátor podľa sťažovateľa kritizoval kresťanov, zastával sa homosexuálov a ako prostriedok zábavy používal narážky na sex a dvojzmyselné reči. "Myslím, že je to cielené v dobe pred referendom. Takéto reči môžu ľudí veľmi ovplyvňovať. Myslím, že to do zábavy nepatrí. Svoj názor môže povedať v referende. Tiež pri jeho moderovaní využíva často ako prostriedok pre zábavu narážky na sex a používa dvojzmyselné reči. Fun rádio počúvajú ľudia od detí až po dospelých," písal sťažovateľ.

Sajfa počas relácie s úsmevom narážal na referendum. „Náš prezident včera upozorňoval na to, aby Slovensko neostalo po referende rozhádané a zbytočne polarizované. Absolútne s tým súhlasím. Máme ale do referenda ešte jednu doplňujúcu otázku: Ste za to, aby si ľudia z internetových diskusií mohli adoptovať deti? Prečítajte si to niekedy. Toľko nenávisti, milí kresťania? To viete?" Rada označila sťažnosť za neodpostatnenú.

Odporúčame aj: Všetky sťažnosti, ktoré riešila rada

 

Podobne rozhodla aj v prípade sťažnosti na Rádio Slovensko – konkrétne na vyjadrenie ombudsmanky ohľadom referenda v programe Rádiožurnál dňa 22. januára aj na údajnú nevyváženosť a tendenčnosť príspevkov týkajúcich sa referenda v programe Rádiožurnál dňa 30. 1. 2015.

Za neopodstatnenú označila rada aj sťažnosť na omšu v programe Kresťanská nedeľa (1. februára), kde arcibiskup Stanislav Zvolenský čítal Pastiersky list biskupov. Podľa sťažovateľa prezentoval nenávistný obsah. "Pastiersky list odporúčal občanom, aby sa zúčastnili referenda a vyzval ich, aby na všetky tri referendové otázky odpovedali áno. V tejto súvislosti treba poznamenať, že témam referenda sa vysielateľ RTVS venoval dlhodobo. Vo svojom vysielaní poskytol priestor tak zástancom, ako aj odporcom referenda," píše kancelária rady.

Zároveň rada uložila sankciu upozornenie na porušenie zákona Hlohovskej televízii za to, že 14. augusta minulého roka odvysielaním príspevku informujúcom o aktivitách Aliancia za rodinu v programe Noviny odzneli jednostranné informácie.