EK reaguje na kampaň maďarskej vlády, v ktorej zobrazuje Sorosa a Junckera

EK reaguje na kampaň maďarskej vlády, v ktorej zobrazuje Sorosa a Junckera

Európska komisia dnes reagovala na maďarskú vládnu kampaň voči Bruselu, ktorá podľa nej skresľuje pravdu a vytvára temný obraz tajného sprisahania lákajúceho do EÚ migrantov.

 

Hovorkyňa EK Mina Andreevová na pravidelnej tlačovej konferencii zdôraznila, že po stredajšej diskusii komisárov ide o reakciu celej komisie, vrátane jej maďarského člena Tibora Navracsicsa.

Komisia bod po bode rozoberá "výmysly", ktoré obsahuje minulý týždeň spustená maďarská kampaň. "Je dôležité, že komisia o veci diskutovala a rozhodla sa bod po bode objasniť, aké sú fakty," uviedla Andreevová. Dodala, že komisia o svojom postupe vždy rozhoduje konsenzom.

Vláda premiéra Viktora Orbána minulý týždeň spustila "informačnú kampaň" a kritiku svojho postupu aj svojich tvrdení odmietla. Pod sloganom "Aj vy máte právo vedieť, čo chystá Brusel!" a s fotografiami predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera a amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa tvrdí, že "Brusel" chce zaviesť povinné migračné kvóty, oslabiť právo členských krajín EÚ na ochranu svojich hraníc a uľahčiť migráciu pomocou zvláštnych víz.

"Európska komisia súhlasí, občania si zaslúžia poznať pravdu o tom, čo EÚ robí," reagovala dnes komisia.

Súčasťou reakcie na tvrdenie z kampane, že "Brusel" chystá povinné migračné kvóty, komisia pripomína, že v súčasnosti žiadne povinné prerozdeľovanie únijné pravidlá neobsahujú a debata o reforme azylovej politiky pokračuje v europarlamente a medzi členskými krajinami. "Pozíciou komisie pri týchto rokovaniach je, že všetci (všetky krajiny) by mali byť nejako solidárni, to však môže mať mnoho rôznych podôb," uvádza materiál komisie a ako varianty ponúka vyslanie pohraničníkov či finančnú podporu členského štátu postihnutého migračnou krízou.