Reklamy pri Super Bowle sa niesli v nostalgickom duchu (VIDEO)

Reklamy pri Super Bowle sa niesli v nostalgickom duchu (VIDEO) Reprofoto youtube NFL

Tvorcovia reklám vysielaných počas Super Bowlu, teda finále zámorskej ligy amerického futbalu (NFL), sa podobne ako v minulom roku vyhli kontroverzným témam, spoločnú líniu narušili podľa denníka The New York Times len spoty volebných kampaní republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa a demokrata Michaela Bloomberga. Cena za 30-sekundový spot, ktorý videlo odhadom vyše sto miliónov ľudí, sa tento rok vyšplhala až na 5,6 milióna dolárov.

Komentátori sa zhodujú, že reklamy sa väčšinou niesli v ľahkom a jasnom duchu. Podľa televízie CNN ale diváci zrejme nevideli žiadnu reklamu, o ktorej by sa hovorilo aj v nasledujúcich rokoch, ako bolo v roku 1984 ohlásenie počítača Macintosh spoločnosťou Apple. CNN si rovnako položila otázku, či sa vzhľadom k veľkým očakávaniam zadávateľov reklamy takéto prezentácie oplatia.

Jedným z veľkých tém reklám tohtoročného Super Bowlu bola nostalgia, keďže spoločnosti ponúkajúce svoje produkty dávali na obdiv, že milujú osemdesiate a deväťdesiate roky. To je príklad okrem iného spoločnosti Cheetos, ktorá na propagáciu svojich chrumiek zanechávajúcich na rukách oranžovej stopy využila rappera MC Hammera a jeho hit Can not Touch This.

Spoločnosť Squarespace, ktorá ponúka tvorbu webových stránok, zasa poslala herečku Winonu Ryderovú do Winona v štáte Minnesota, kde sa narodila.

Mnohí zadávatelia reklamy nostalgiu spojili ešte sa sentimentálnosťou, ako poisťovňa New York Life Insurance či spoločnosť WeatherTech, ktorá požiadala o príspevky pre liečbu rakoviny u domácich maznáčikov.

Rovnaký recept podľa The New York Times použila aj spoločnosť Google, v ktorej spote 85-ročný dedo jedného zo zamestnancov hľadá možnosti, ako si pripomenúť svoju životnú lásku Lorettu.

Ďalšou témou tohtoročných reklám bolo streamovanie. V mene streamovacej spoločnosti Hulu vystúpil Tom Brady z New England Patriots, ktorý v spote divákom oznámil, že je čas sa rozlúčiť s televíziou tak, ako ju doteraz poznáme. Ďalšia streamovacia služba Quibi stavila na bankového lupiča, ktorého plán úteku nabúra jedna z krátkych relácií, ktorý si vodič pustí v mobile. Ponuky predstavili aj služby Amazon Prime Video a Disney Plus.

Ani tento rok podobne ako v minulosti nechýbala upútavka na pivo Bud Light, ktoré doplnila novinka v podobe alkoholickej ochutenej sódy Bud Light Seltzer.

Reklamný priestor využili aj filmové štúdiá, ktorá predstavila ochutnávky snímok, ako sú posledný diel akčnej ságy Rýchlo a zbesilo, ďalšia časť animovaného filmu s Mimonmi alebo bondovka Nie je čas zomrieť.

Do politických vôd zamierili len reklamy kampaní Trumpa a Bloomberga. Trumpova kampaň investovala hneď do dvoch 30- sekundových blokov, čo ju stálo vyše 11 miliónov dolárov. Jeden zo spotov v prospech Trumpa sa venoval Alice Johnsonovej, ktorá bola kvôli drogovým deliktom odsúdená na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Trump žene, ktorá za mrežami strávila vyše 20 rokov a za ktorú sa osobne prihovorila celebrita amerických televíznych reality šou Kim Kardashian, udelil v roku 2018 milosť.

Bloomberg, ktorý sa uchádza o prezidentskú nomináciu demokratov, sa zameral na kontrolu strelných zbraní, čo je v USA medzi priaznivcami a odporcami zbraní kontroverzná téma.