Česko mohlo mať pobrežie mora, tvrdí fiktívna reportáž

Česko mohlo mať pobrežie mora, tvrdí fiktívna reportáž

Na sociálnych sieťach sa posledné dni šírila reportáž nemeckej stanice RTL, kde redaktor nešetrí českých politikov.

 

 

.
"Český národ, ktorý dal svetu velikánov, ako Václava Havla, Antonína Dvořáka či Milana Kunderu v poslednej dobe stráca svoju dobrú povesť. Deje sa to kvôli českým europoslancom, ktorí sú prezývaní aj ako suchozemské korytnačky. Túto prezývku si vyslúžili kvôli svojmu laxnému prístupu, keď prišli o 10 kilometrov morského pobrežia na chorvátskej Istrii," začal reportáž redaktor v nemčine.

Podľa neho malo ísť o tzv. recipročné rozhodnutie, no na rokovaní nebol dostatok českých poslancov. Následne cituje poslancov EP, ktorí nešetria kritikov na adresu českých kolegov. „Nechápem, ako môžu byť tak zadebnení," povedal nahnevaný poslanec Horst Pack. Redaktor hovorí o poslancoch ako o eurobrzdách a pripomína excesy českých poslancov z minulosti. Napríklad keď poslanec Miloslav Ransdorf napadol novinára.

RTL s videom nemá nič spoločné. Video je fiktívne. K videu sa prihlásila česká pobočka Nadácie pre otvorenú spoločnosť. Ide o kampaň s názvom Chci more, ktorá má pritiahnuť pozornosť mladých ľudí, aby prišli voliť. Podľa eurozpravy.cz momentálne ide o najsledovanejšie video českej mutácie YouTube.