Markíza, JOJ, Pravda a ďalší pri prezidentských voľbách porušili zákon

Markíza, JOJ, Pravda a ďalší pri prezidentských voľbách porušili zákon Foto: ÚV SR

Médiám hrozí pokuta do 66 400 eur.

 

 

Slovenské komerčné médiá masovo porušovali zákonnú povinnosť nahlasovať objem inzercie predaný v kampani prezidentským kandidátom tento rok, čím sami paradoxne znižujú transparentnosť politiky, po ktorej inak stále volajú, konštatuje to Transparency International Slovensko.

TIS si vyžiadala od ministerstva financií informáciu, ktoré médiá si splnili zákonnú povinnosť o oznámili výšku prostriedkov vynaložených jednotlivými kandidátmi na funkciu prezidenta na propagáciu a akú pokutu za nesplnenie povinnosti v minulosti dostali.

Podľa odpovede z ministerstva, ktorú TIS zverejnila, Markíza, Joj, Pravda, Nový Čas, Pluska či Týždeň v zákonnej 30-dňovej lehote výkazy neodovzdali.

TIS pripomína, že zákon sa masovo porušoval už po voľbách v roku 2009. „Podľa nás k tomu prispieva aj smiešna sankcia. V roku 2009 ministerstvo udelilo 12 médiám, vrátane vydavateľov SME, týždňa či Nového Času, po sto eur, pričom zo zákona maximum je 66 400 eur. A niektoré médiá dáta ani po udelení pokuty neodovzdali... Potom nečudo, že zákon sa veselo porušoval aj tento rok," píše TIS, podľa ktorej médiá by mohli mať naozaj viac citu pre dodržiavanie zákonov aj pri sebe, nielen keď píšu a robia reportáže o iných.

Podľa zákona o voľbe prezidenta vydavateľ periodickej tlače, prevádzkovateľ rozhlasového a televízneho vysielania prevádzkovateľ reklám umiestnených na verejných priestranstvách a fyzická osoba alebo právnická osoba, ktoré zhotovili reklamný program, plagát, leták alebo iný propagačný materiál, alebo predmet v prospech kandidáta na funkciu prezidenta, sú povinní písomne oznámiť Ministerstvu financií  výšku prostriedkov vynaložených jednotlivými kandidátmi na funkciu prezidenta na propagáciu, ktorú zverejnili, odvysielali alebo zhotovili.