Animátori vytvorili umelú tvár Sofie podľa fotiek 500 detí

Animátori vytvorili umelú tvár Sofie podľa fotiek 500 detí Foto: Unicef

Tvorcovia zvláštnych efektov pre filmy Avatar a Planéta opíc vytvorili pomocou 3D technológie portrét dieťaťa, ktoré sa stalo tvárou kampane, ktorá má upozorniť na detské obete konfliktov na celom svete.

Pri modelovaní tváre dievčatka Sofie tvorcovia vychádzali z fotografií 500 detí z miest konfliktov - z Južného Sudánu, Burundi, Ukrajiny a Jemene. O projekte, ktorý má pomôcť získať peniaze pre deti v núdzi, informoval Detský fond OSN UNICEF, ktorý predstavil tento týždeň video s animáciou virtuálnej Sofie.

Hovorca jeho švédskej pobočky Andreas Ericsson povedal, že organizácia chcela, aby vznikla tvár, ktorá bude reprezentovať "všetky neviditeľné deti" trpiace v bojových zónach. "Chceli sme vytvoriť naliehavo hovoriaci hlas," povedal. Meno bolo vybrané ako údajne najpočetnejšie z ženských mien vôbec.

Kampaň poukazuje na násilie, ktorému je vystavených viac ako 250 miliónov detí. "Volám sa Sofia, mám desať rokov, musela som utiecť, keď do nášho domu vtrhli ozbrojení muži. Volám sa Sofia, mám sedem rokov, som na gumovom člne, je mi zima, som až po kolená vo vode. Volám sa Sofia, mám päť rokov a chcela by som ísť späť do školy. Volám sa Sofia, nie som živá, som tvár všetkých detí trpiacich v núdzi, o ktorých nikto nehovorí, "hovorí dievča do virtuálnej kamery.

"Sofia predstavuje všetky siroty, deti, ktoré kvôli podvýžive prestali rásť, ktoré odišli z domovov, aby sa zachránili," povedal Ericsson.

Účelom kampane je povzbudiť darcov k pomoci a sponzorstvu určenému deťom.