Newyorský týždeň módy začala modelka zohavené kyselinou

Newyorský týždeň módy začala modelka zohavené kyselinou Reprofoto youtube

Trochu netradičný pohľad na ženskú krásu ponúkol úvodný deň newyorského týždňa módy, ktorého hlavnou hviezdou sa stala indická modelka s tvárou zohavenou kyselinou.

Devätnásťročná Reshma Qureshi zožala podľa agentúry Reuters aplauz za predvedenie modelu indickej návrhárky, ale aj za odvahu a suverenitu, s ktorou zvládla svoje doposiaľ najsledovanejšie vystúpenie.

Talianska produkčná spoločnosť FTL Moda známa angažovaným prístupom k módnym prehliadkam sa rozhodla dať mladej Indke šancu, aby upozornila na problém, ktorému zvlášť v jej krajine čelia tisícky mladých žien. Reshma sa stala pred dvoma rokmi obeťou útoku svojho švagra, ktorý na ňu sprevádzaný dvoma ďalšími mužmi zrejme ako akt pomsty vylial kyselinu, keď išla na skúšku do školy.

Reshma mala potom psychické problémy a dokonca premýšľala o samovražde, pretože jej tvár bola úplne zohyzdená. Neskôr však podstúpila niekoľko plastických operácií, aj vďaka organizácii Make Love Not Scars, ktorá pomáha obetiam násilia na ženách a stala sa tvárou jej kampane.

"Nikto iný ako žijúce obete nepochopí, čo je to kyselinový útok. Nechcem, aby to postretlo kohokoľvek iného," povedala modelka. Každoročne je nahlásených okolo 1500 podobných útokov, podľa ľudskoprávnych organizácií je ich však omnoho viac.

FTL Moda pokračuje vo svojej tradícii, pravidelne zapája do newyorských prehliadok modelky s rôznymi handicapmi. Na minulých módnych show tak napríklad defilovala modelka na vozíku či s Downovým syndrómom.