Ak sa vám nepáčia naše fotky, vráťte tovar cez somrasista@nebbia.sk, píše obchod

Ak sa vám nepáčia naše fotky, vráťte tovar cez somrasista@nebbia.sk, píše obchod Foto: Nebbia

Aj na Slovensku máme firmu, ktorá bola vystavená rasistickým slovným útokom a urážkam len preto, že na ich reklamných fotkách bol černoch.

 


Spoločnosť Nebbia, ktorá predáva fittness oblečenie, zverejnila pred niekoľkými dňami fotku, na ktorej je v športovom oblečení mladý pár – muž a žena. Vyšportovaný model má tmavú pleť.

 

Ničím neobvyklá fotografia, aké máva bežne akýkoľvek podobný obchod v zahraničí, vyvolala búrlivú reakcie slovenských diskutérov. „Nedáte pokoj s tými opičkami..", "Vy asi chcete oslovovat migrantov prudiacich k nam a nie domace a kupyschopne obyvatelstvo." Viacerí prehlásili, že oblečenie nosiť nebudú.

Foto Nebbia

Obchod sa dostal do situácie, ako nedávno Lidl v Česku, kde podobné pobúrenie vyvolal černoch v januárovom katalógu.

Firma ostala prekvapená z reakcií, pretože dotyčný muž tmavej pleti - Dennis - už dlhšie spolupracuje s firmou a ho dáva na promo fotky. „Všetky tie rasistické komentáre nás veľmi sklamali. Jeden nás však potešil. Našiel sa jeden rasista, ktorý už nebude nosiť naše oblečenie. Tak to sme radi, aspoň sa nemusíme za neho hanbiť! Dokonca sme tak radi, že nechceme, aby dotyčný utrpel nejakú finančnú škodu, preto sme sa rozhodli, že od neho všetko naše oblečenie odkúpime!" napísal včera Martin Pecko, CEO spoločnosti Nebbia. Jeho reakcia vyvolala veľkú pozornosť.

Foto: Nebbia

Dnes sa majiteľ ozval opäť. Po zverejnení blogu pribúdali hejteri, ktorí stále riešili pleť športovca, no do firmy prichádzali aj stovky reakcií od ľudí, ktorí firmu chvália za neoblomný postoj. Nie všetkým sa ich oblečenie páči, napriek tomu si chcú niečo objednať: "Ponúkate aj niečo pre kaviarenských povaľačov? Reku, objednám si," píše napríklad Peter.

„Spustili sme lavínu komentárov a ďalších našich "zákazníkov", ktorí nám pre rasistické názory chcú vrátiť naše oblečenie. Aby sme sa teraz nezachovali ako zbabelci, rozhodli sme sa, že všetci tí, ktorí nosíte naše oblečenie Nebbia a robí Vám problém pomyslenie, že Nebbia je globálna značka, ktorá na svoje marketingové účely využíva aj športovcov tmavšej pleti, môžete nám oblečenie vrátiť a my Vám vrátime peniaze v plnej výške vášho nákupu, pričom nám je jedno, či máte tričko rok alebo desať a je nám jedno, či ste ho kúpili u nás alebo u nášho partnera. Po včerajšku nechceme, aby naše oblečenie nosili ľudia, ktorí v sebe majú rasovú nenávisť," píše spoločnosť na svojom webe.

Všetci, ktorí chcú oblečenie vrátiť, sa majú ozvať na mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Firma sa dostala do hlavných správ médií a jej počet fanúšikov vzrástol. „Tiež nás kontaktovalo množstvo novinárov, ktorí chcú naše oficiálne vyjadrenie alebo rozhovor. Aby si niekto nemyslel, že toto celé mala byť premyslená marketingová kampaň, rozhodli sme sa, že nebudeme poskytovať žiadne rozhovory ani vyjadrenia," napísal Pecko.