Vražda J. Kuciaka bude témou rozpravy EP v Štrasburgu

 

Bezpečnosť novinárov na Slovensku a v celej EÚ bude v stredu, v nadväznosti na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, predmetom plenárnej rozpravy.

Poslanci budú pravdepodobne diskutovať aj o odhaleniach Jána Kuciaka, ktoré priniesol jeho posmrtne zverejnený článok, o údajnom zneužívaní fondov EÚ a možnom prepojení medzi skupinami organizovaného zločinu a politikmi na Slovensku.

Plénum prijme k tejto téme aj samostatné uznesenie, o ktorého znení budú poslanci hlasovať počas aprílového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Parlament v stredu vyslal na Slovensko ad hoc delegáciu šiestich poslancov. Členovia delegácie majú v rámci dvojdňovej prieskumnej pracovnej cesty naplánované stretnutia s mimovládnymi organizáciami zaoberajúcimi sa bojom proti korupcii, s novinármi, s predstaviteľmi vlády a štátu - vrátane prezidenta a premiéra SR, so zástupcami orgánov činných v trestnom konaní - vrátane generálneho prokurátora a policajného prezidenta, ako aj s predstaviteľmi Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Poslanci si pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uctili minútou ticha počas plenárneho zasadnutia v Bruseli dňa 28. februára. Predseda EP vraždu novinára a jeho snúbenice dôrazne odsúdil, zasadil sa za lepšiu ochranu novinárov pri výkone ich povolania a vyzval slovenské orgány na odhalenie pravdy.