Ukrajinský novinár si má v ruskom väzení odpykať 12 rokov

Ukrajinského novinára Romana Suščenka, obvineného v Rusku zo špionáže, odsúdili včera v Moskve na 12 rokov odňatia slobody. Suščenko vinu popiera a mieni sa odvolať. Kyjev prípad pokladá za provokáciu a protestuje.

 

"Suščenko bol uznaný vinným z vyzvedačstva a potrestaný bude 12 rokmi, ktoré si odpyká v nápravnom zariadení s prísnym režimom," uviedol sudca moskovského mestského súdu Oleg Muzyčenko.

Súdny proces sa podľa agentúry Interfax odohrával za zatvorenými dverami, a tak sudca z rozsudku prečítal iba úvod a záver.

Prokuratúra žiadala pre Ukrajinca 14 rokov za mrežami, obhajoba trvala na nevine obvineného, ktorý sa podľa nej stal obeťou provokácie.

Agenti ruskej tajnej služby FSB zadržali ukrajinského novinára "pri vykonávaní špionážne operácie" v Moskve v predvlani v októbri. Novinár je podľa FSB agentom ukrajinskej armádnej rozviedky a zhromažďoval utajované informácie o ruských ozbrojených silách.

Obhajca Mark Fejgin tvrdí, že Suščenko, ktorý šesť rokov žil vo Francúzsku ako parížsky spravodajca agentúry Ukrinform, neraz navštevoval Rusko, kde žijú jeho príbuzní. Aj pri zadržaní tu bol na súkromnej ceste za príbuznými.

Podľa advokáta vynesenie rozsudku otvára cestu k prípadnej výmene Romana Suščenka za riaditeľa kyjevskej pobočky ruskej agentúry RIA Novosti Kyryla Vyšynského, ktorý bol v Kyjeve zadržaný a obvinený z vlastizrady. "Myslím si, že je potrebné to urobiť okamžite, aby sme problém vyriešili kompromisom," povedal Fejgin novinárom. "Nakoľko viem, Moskva si skutočne želá Vyšynského, rovnaké želanie vyjadruje ukrajinské vedenie ohľadom Suščenka," dodal. Pripustil zároveň, že prípadná výmena oboch novinárov "závisí na Moskve, a nie na Kyjeve".

Ešte pred vynesením rozsudku podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková uviedla, že Kyjev je pripravený vymeniť 23 Rusov, odsúdených na Ukrajine, za režiséra Oleho Sencova a ďalších ukrajinskej väzňov v ruských väzniciach. Kremeľ sa podľa serveru Newsru.com zdržal vyjadrenia. "Nemôžem odpovedať. Na to je špeciálna pracovná skupina," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Pripomenul však, že v minulosti sa úspešne uskutočnili výmeny, ktoré dohodol Viktor Medvedčuk, ukrajinský politik a oligarcha blízky Kremľu.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia po vynesení rozsudku vyjadrilo Rusku protest a požadovalo oslobodiť Ukrajinca, "nezákonne odsúdeného v politickom procese".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil verdikt za "bezprecedentný cynizmus", ktorý dokladá, že sa Kremeľ v snahe zlomiť Ukrajincov a ich ducha nezastaví pred ničím.