Kiska: Ľudia si zaslúžia poctivé odpovede

Prezident Andrej Kiska zverejnil v sobotu toto vyhlásenie:

 

Kontakty predstaviteľov štátu s mafiou. Podozrenia, že bývalý policajný šéf prikázal preverovať zavraždeného Jána Kuciaka. Tieto najnovšie informácie ukazujú, akú hlbokú ranu dala vládna moc spravodlivosti na Slovensku.

Žiaľ, rozsah rozkladu právneho štátu, ktorý sa nám vďaka práci poctivých vyšetrovateľov a novinárov odkrýva pred očami, je príliš veľký, aby ho bolo možné pripísať zlyhaniu jednotlivcov. Kauza za kauzou ukazuje, že štát ignoroval, či priamo kryl organizovaný zločin a ústavní činitelia udržiavali kontakty, ktoré ich navždy diskvalifikujú z verejného života.

V situácii, keď predstavitelia štátu klamú, je ich usvedčovanie z klamstiev verejným záujmom. Preto nestačí pokrytecky sa rozčuľovať nad únikmi informácií z vyšetrovacích spisov a pripisovať ich spravodajským hrám.

Vo vlaňajšej správe o stave republiky som vyzval vedenie rezortu vnútra, aby urobilo a vo vhodnej forme zverejnilo hodnotenie dovtedajšieho priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vysvetlilo chyby.

Našťastie, po zmene policajného prezidenta sa vyšetrovanie významne pohlo dopredu. Prácu poctivých vyšetrovateľov a prokurátorov však naďalej kazí množstvo nezodpovedaných otázok z minulosti aj nových podozrení.

Ľudia si zaslúžia jasné odpovede a dôveryhodné vysvetlenia. Od politikov, prokuratúry, vedenia rezortu vnútra aj policajnej inšpekcie.

Keď som nastupoval do funkcie prezidenta, sľúbil som, že budem klásť otázky, na ktoré nielen ja, ale najmä ľudia očakávajú odpovede. Preto sa v priebehu budúceho týždňa plánujem porozprávať s ministerkou vnútra a predstaviteľmi ďalších inštitúcií, ktoré sa majú starať o našu bezpečnosť.

Prvý krokom na ceste k dôvere je začať hovoriť poctivo a priamo.