Disney prestane platiť polovicu zamestnancov, aby ušetril

Americká mediálna a filmová spoločnosť Walt Disney prestane tento týždeň platiť asi polovici svojich zamestnancov, čo je zhruba 100.000 ľudí. Chce tak mesačne ušetriť až pol miliardy dolárov, napísal britský ekonomický denník Financial Times (FT). Chystaný krok sa dotkne najmä pracovníkov zábavných parkov a hotelov v Európe a v Spojených štátoch, ktoré sú kvôli koronavírusu už zhruba päť týždňov zatvorené.

Firma, ktorá v minulom štvrtom štvrťroku vytvorila čistý zisk cez miliardu dolárov, podľa FT riskuje poškodenie povesti, pretože šetrí viac než jej konkurenti NBCUniversal a Warner Media. Jej zamestnanci tak budú závislí od štátnej podpory, teda peňazí daňových poplatníkov. Vyšplhať by sa v najbližších mesiacoch mohla až na stovky miliónov dolárov. Walt Disney pritom zatiaľ nezrušil bonusy vedúcim pracovníkom a neohlásil ani, že ruší dividendy, na ktorých výplatu by v júli malo ísť 1,5 miliardy dolárov.

Zábavné parky sa vlani podieľali na prevádzkovom zisku firmy zhruba siedmimi miliardami dolárov, a tvorili takmer jeho polovicu. Firma už vyzvala ich zamestnancov, aby si zažiadali o štátnu pomoc. V lepšej pozícii ako pracovníci v USA je zhruba 17.000 zamestnancov v zábavnom parku v Paríži, ktorí budú na neplatenej dovolenke môcť vďaka francúzskym zákonom čerpať až 84 percent čistej mzdy.