Pápež ruší audiencie pre verejnosť, Vianoce asi budú virtuálne

Pápež František sa už kvôli riziku šírenia COVID-19 nebude počas pravidelných audiencií osobne stretávať s veriacimi a epidémia zrejme poznačí aj tohtoročné oslavy Vianoc vo Vatikáne. Informovali o tom predstavitelia cirkevného štátu. Podľa agentúry AP bude mať na omše prístup len veľmi obmedzený počet ľudí, a veriaci sa tak vianočných liturgií budú môcť zúčastniť virtuálne.

Pápež sa vída s veriacimi na generálnych audienciách každú stredu, už tá nasledujúca 4. novembra ale bude iná. Rovnako ako počas jarnej vlny pandémie bude Vatikán miesto audiencie naživo prenášať Františkove krátke vystúpenie nakrúcané v knižnici Apoštolského paláca.

Virtuálne audiencie kvôli koronavírusu začali tento rok koncom februára, od začiatku septembra sa pápež opäť vrátil k tradičnej forme audiencií, aj keď s obmedzeným počtom veriacich.

Nové pravidlá, ktoré teraz cirkevný štát prijal kvôli rýchlemu šíreniu nákazy, poznamenajú aj vianočný oslavy. Rovnako ako počas Veľkej noci budú zrejme omše neprístupné pre verejnosť a Vatikán ich bude streamovať cez internet. Pred prázdnym Svatopetrským námestím pravdepodobne pápež prednesie aj svoje posolstvo Urbi et orbi (Mestu a svetu), s ktorým vystúpi ako obvykle 25. decembra.

Pápež František v posledných týždňoch čelil kritike, že pri svojich verejných vystúpeniach nenosí rúško. Prvýkrát si ju nasadil len minulý týždeň.