Zomrel známy britský spravodajca Robert Fisk

Vo veku 74 rokov v piatok zomrel britský novinár a odborník na Blízky východ Robert Fisk.

Informoval o tom spravodajský web BBC. Denník The New York Times oceňovaného žurnalistu Fiska kedysi označil za asi najznámejšieho zahraničného spravodajcu v Británii.

Fisk zomrel už v piatok v nemocnici v Dubline. Narodil sa v roku 1946 v Anglicku, neskôr prijal tiež írske občianstvo a žil neďaleko írskeho hlavného mesta. Podľa britských médií bol príčinou jeho smrti infarkt.

Fisk pôsobil od roku 1976 v Bejrúte, odkiaľ informoval o dianí na Blízkom východe i severnej Afrike. Pracoval predovšetkým v denníkoch The Times a The Independent, kde sa objavovali jeho články o občianskej vojne v Libanone, islamskej revolúcii v Iráne, sovietskej invázii do Afganistanu či vojnách v Iraku. Trikrát spovedal tiež šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina.

Svoje zážitky blízkovýchodného spravodajcu spracoval Fisk aj v knihe The Great War for Civilsation (Veľká vojna o civilizácii).

Známy bol Fisk aj svojim kritickým postojom k Spojeným štátom, Izraelu a blízkovýchodnej politike Západu. V posledných rokoch bol terčom kritiky okrem iného kvôli spravodajstvu zo sýrskej občianskej vojny, v ktorej podľa niektorých stránil autoritárskemu prezidentovi Assadovi.