Zlodeji vykradli lietadlo pre ruské velenie v prípade jadrovej vojny

Doteraz neznámi zlodeji vykradli lietadlo ruskej armády Iľjušin Il-80, z ktorého by v prípade jadrovej vojny mali vysoko postavení činitelia krajiny vrátane prezidenta veliť vojskám. Zlodeji z lietadla, ktoré agentúra Interfax označuje ako jeden z najprísnejšie utajovaných vo flotile lietadiel ruskej armády, odniesli elektronické vybavenie, píše server BBC s odvolaním sa na ruské médiá.

Iľjušin Il-80 prechádza podľa ruských médií od minulého roka plánovanou údržbou v meste Taganrog pri Azovskom mori na juhozápade krajiny. Kedy sa zlodeji do prístroja vlámali, nie je celkom jasné. Z informácií Interfaxu vyplýva, že sa na krádež prišlo počas inšpekcie lietadla. Správcovia komplexu, kde sa stroj nachádza, ju polícii nahlásili 4. decembra. Pri predošlej inšpekcii 26. novembra bolo ešte vybavenie nedotknuté na mieste, uviedla televízia Ren-TV.

Vykradnuté lietadlo je jeden zo štyroch strojov Il-80 ruskej armády, ktoré sú určené na to, aby z nich mohol veliť prezident a ďalší vysoko postavení predstavitelia armády v prípade jadrovej vojny. Lietadlá, ktoré sú v službe od roku 1987, sú navrhnuté tak, aby poskytovali určitú ochranu v prípade jadrovej explózie, píše BBC s tým, že napríklad okná sú len v pilotnej kabíne.

Námestník ministra obrany Alexej Krivoručko vlani v máji uviedol, že stroje prechádzajú modernizáciou. Agentúra TASS potom v októbri informovala o tom, že by Iľjušin Il-80, ktorému sa niekedy hovorí "lietadlo súdneho dňa", mal časom nahradiť nový model Il-96-400M. Lietadlá určené pre velenie v prípade jadrovej vojny majú tiež Spojené štáty, v ich prípade ide o lietadlo spoločnosti Boeing nazvaný E-4B Nightwatch.