V Číne bola zadržaná Číňanka spolupracujúca s agentúrou Bloomberg

Čínske úrady zadržali Číňanku Haze Fanovú, ktorá pracuje pre redakciu americkej agentúry Bloomberg v Pekingu. Bola obvinená z ohrozenia čínskej národnej bezpečnosti, oznámila agentúra Bloomberg.

Fanová bola naposledy v kontakte so svojimi kolegami v pondelok. Krátko potom bolo vidieť, ako ju z jej bytu odvádzajú čínski policajti v civile. Agentúra Bloomberg nasledujúce dni zisťovala u čínskej vlády a čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone, kde sa žena nachádza.

Vo štvrtok čínske úrady potvrdili, že Fanová bola zadržaná pre podozrenie, že sa zúčastnila aktivít ohrozujúcich národnú bezpečnosť. "Robíme si o ňu veľké obavy a naďalej podnikáme maximum, aby sme ju podporili a zistili o prípade viac informácií," uviedla agentúra.

Číňanka Fanová začala pre Bloomberg pracovať v roku 2017, predtým spolupracovala s americkou stanicou CNBC, s arabskou televíziou Al-Džazíra či s britskou agentúrou Reuters.

Čína dovoľuje čínskym občanom, aby pre zahraničné médiá pracovali len ako asistenti, nie ako registrovaní novinári. Nemôžu teda vytvárať samostatne reportáže.