Dôležité: Uvoľňujú sa podmienky domácej izolácie a zavádza sa samotrasovanie kontaktov

Dôležité: Uvoľňujú sa podmienky domácej izolácie a zavádza sa samotrasovanie kontaktov Ilustr. foto ÚVZ

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydal vyhlášku upravujúcu podmienky domácej izolácie. K tomuto kroku pristúpil, aby znížil administratívnu záťaž regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR.

Oproti poslednej aktualizácii sa navyše niektoré ustanovenia zmenili, keďže si to vyžiadala aplikačná prax.

Napríklad:
• Pozitívne testovaná osoba môže opustiť miesto domácej izolácie aj za účelom nákupu na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb, ak si ho nevie zabezpečiť prostredníctvom niekoho iného. Musí však mať respirátor FFP2 a dodržiavať hygienu rúk.
• Pozitívne testovaná osoba môže miesto domácej izolácie opustiť aj za účelom účasti na pohrebnom obrade zosnulej blízkej osoby, ak nemá žiadne klinické príznaky. Na pohrebnom obrade je povinná dodržiavať odstup najmenej 2 metre od ostatných, musí mať respirátor FFP2 a dodržiavať hygienu rúk.
• Zavádza sa samotrasovanie, čiže osoba, ktorá je pozitívne testovaná, to oznámi ľuďom, s ktorými bola v posledných dvoch dňoch v úzkom kontakte. Ich následná domáca izolácia začne od dňa oznámenia a počítať sa bude od dátumu posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Nemusia tak čakať, kým sa im pri epidemiologickom vyšetrovaní ozve regionálny úrad. Ak nebudú mať príznaky ochorenia, PCR test nie je nutný, izolácia skončí uplynutím desiateho dňa od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Stále však môžu o test požiadať, vykoná sa najskôr na piaty deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Karanténa v tomto prípade skončí doručením negatívneho výsledku testu, už teda nebude potrebné čakať na uplynutie 10-dňovej lehoty.
Vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.