Minister zdravotníctva: Dôležité informácie k novej mutácii koronavírusu

Minister zdravotníctva: Dôležité informácie k novej mutácii koronavírusu Ilustr. foto WHO

 Minister zdravotníctva Marek krajčí zverejnil toto stanovisko k novej mutácii koronavírusu, ktorá sa šíri:

Odborníci ministerstva zdravotníctva posledných pár dní nepretržite analyzujú všetky dostupné informácie ohľadom novej mutácie koronavírusu, ktorú vedci dokázali v južných častiach Anglicka. Má o 70% vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož, teda aj nižšie Ct o 2 až 4. A čo je dôležité, jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi.
Otázkou je, či daný kmeň vírusu už nedorazil aj do iných častí Európy, ktoré sa teraz preventívne uzatvárajú voči cestovateľom z Veľkej Británie. Práve preto sú preventívne opatrenia zatiaľ oznámené len na krátky čas. Ak sa to potvrdí, opatrenia sa určite budú prehodnocovať.
Aj vzhľadom na nemalú časť našich obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Anglickom a Slovenskom je pravdepodobné, že nová mutácia koronavírusu už na Slovensku je prítomná. Nakoniec tvar našej krivky je veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka. A vysoké premorenie niektorých marginalizovaných komunít, ktoré dokázal intervenčný tím MZ pod vedením primárky Koščálovej, by to mohlo potvrdzovať.
Nebezpečenstvo vírusu bolo v Európe identifikované najmä v tom, že niektoré PCR laboratóriá, ktoré identifikovali pri testoch práve zmutovaný S gén, vykazovali u infikovaných ľudí falošnú negativitu. Na Slovensku všetky významné laboratóriá na vyšetrovanie PCR vzoriek zatiaľ spoľahlivo detekujú aj nový infekčnejší variant koronavírusu. Ten je dobre zachytený aj antigénovým testom. Mimochodom aj vďaka nim sa britským vedcom podarilo zachytiť nový kmeň. Nezdalo sa im totiž vysoké množstvo negatívnych PCR testov u ľudí s pozitívnym antigénovým testom.
Vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je jasné, že boj s ním bude o 40% ťažší, ako s pôvodným typom vírusu. Záchranou pred totálnym premorením populácie, ktorú bude doprevádzať kolaps nášho zdravotného systému, je teda najmä očkovanie. Spike proteín, ktorý navodzuje imunitnú odpoveď vakcíny firmy BioNTech-Pfizer a Moderna, ktoré prídu na náš trh ako prvé, je podľa dostupných zistení dostatočný, aby nás náš imunitný systém po zaočkovaní ochránil pred ochorením COVID-19. Tie isté zistenia dokázali aj britskí vedci u vakcíny od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita. Mimochodom, priebeh ochorenia je aj u nového variantu vírusu oproti pôvodnému typu bez podstatných zmien.
Preto je dôležité, aby občania Slovenska počas nasledovných dní striktne dodržiavali zákaz vychádzania a navrhnuté protiepidemické opatrenia. Základom je nedostať sa do úzkeho kontaktu s ľuďmi mimo svojej domácnosti. Vybrať si môžete ešte jednu, s ktorou môžete vytvoriť spoločnú bublinu. Od zodpovednosti ľudí bude záležať účinnosť súčasného lockdownu, ktorý je, čo sa týka reštrikčnosti, jedným z najmäkkších v Európe. Vláda vložila veľkú dôveru do ľudí. Ak ju sklamú, po novom roku nás určite nebudú čakať uvoľňovania.
Odborníci ministerstva a ÚVZ SR momentálne hľadajú najrýchlešie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku aj na nový variant vírusu. V spolupráci so slovenskými vedcami plánujeme v čo najkratšom čase získať primer pre S gén PCR, pomocou ktorého budeme vedieť skríning realizovať.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva zároveň realizujú zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území Slovenskej republiky. V prípade pozitivity po PCR testovaní budú vzorky následne diagnostikované aj na prítomnosť nového variantu vírusu.