Súd v Pakistane nariadil prepustiť vraha amerického novinára

Súd pakistanskej provincie Sindh nariadil prepustiť z väzenia muža odsúdeného pôvodne na trest smrti za vraždu amerického novinára Daniela Pearla. Oznámila to dnes agentúra AP.

Novinár bol brutálne zavraždený v roku 2002 a na trest smrti bol za to odsúdený Brit pakistanského pôvodu Chálid Umar Šajch; ďalší traja ľudia dostali doživotné tresty.

Proces ale ešte neskočil, podľa AP najvyšší súd v Sindhe tento rok obvinenia z vraždy odvolal a nariadil prepustenie Šajcha a dvoch ďalších odsúdených. Pearlova rodina a pakistanská vláda sa proti tomu odvolali a odvolacie konanie ešte neskončilo. Pokračovať má 5. januára.

Podľa dnešného súdneho rozhodnutia má byť skupina zapísaná na zoznam ľudí, ktorí nemôžu z Pakistanu odcestovať. "Tí muži hnili vo väzení 18 rokov bez toho, aby spáchali zločin," uviedol dnes predseda súdu.

V septembri súd rozhodol, že Šajch má zostať počas odvolacích konaní vo väzbe, čo ale dnešné súdne rozhodnutie ruší. Šajchov právnik vyzval na okamžité prepustenie svojho mandanta.

Pearl bol investigatívny novinár, ktorý pátral po moslimských skupinách napojených na teroristickú sieť al-Kájda, ktorá stála za teroristickými útokmi na USA z 11. septembra 2001. Umar Šajch sa narodil v Londýne, kde študoval a nedokončil štúdium ekonómie. V roku 1993 podstúpil teroristický výcvik a v roku 1994 bol zatknutý v Indii pre obvinenia z únosu štyroch turistov. India ho potom bola nútená prepustiť na slobodu po únose indického civilného lietadla islamskými extrémistami v roku 1999.