Historik dostal 12,5 roka za vraždu svojej ženy a študentky, telo rozštvrtil

Ruský historik Oleg Sokolov, považovaný za znalca epochy francúzskeho cisára Napoleona Bonaparteho, dostal dnes na súde v Petrohrade za vraždu svojej partnerky 12,5 roka väzenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šesťdesiatštyriročný Sokolov, ktorý svojho času prednášal aj na parížskej Sorbonne a ktorý je nositeľom Rádu čestnej légie, sa k vražde už skôr priznal. Telo ženy rozštvrtil.

Sokolova vlani v novembri zadržala v Petrohrade policajná hliadka, keď opitý spadol do rieky Mojka. Policajti potom v jeho batohu našli ženské ruky a v jeho byte zvyšok tela. Na súde neskôr priznal, že sa so svojou dvadsaťštyri ročnou partnerkou a bývalou študentkou Anastasiou Ješčenkovou pohádal a v afekte ju zabil. Povedal, že mal v pláne sa tela zbaviť a potom v kostýme Napoleona verejne spáchať samovraždu.

Historik sa francúzskym vojvodcom a cisárom zaoberal rovnako ako jeho partnerka. Spoločne s Ješčenkovou vydali niekoľko odborných článkov, Sokolov o Napoleonovi napísal niekoľko kníh a ako expert pôsobil pri natáčaní niekoľkých filmov aj pri rekonštrukciách napoleonských bitiek.

Podľa médií sa už v roku 2008 jedna petrohradská študentka sťažovala univerzite, že ju Sokolov priviazal k stoličke, udrel do tváre a vyhrážal ocejchovaním rozžeraveným železom, pretože ho chcela opustiť. Renomovaná univerzita vtedy voči historikovi nepodnikla žiadne kroky.