COVID-19: Prečo sa nebudú očkovať deti do 16 rokov a ako to bude s tehotnými?

Štátny ústav pre kontrolu liečiv vysvetľuje okolnosti očkovania v súvislosti s deťmi, tehotnými a dojčiacimi.

Prvá vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19 (Comirnaty) je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Vakcína zatiaľ nie je určená pre deti do 16 rokov. Vakcína sa môže začať podávať mladším deťom len vtedy, keď u konkrétnej vekovej skupiny prebehnú klinické skúšania. Ak sa liek alebo vakcína používa u detí, musí spĺňať dodatočné podmienky.

Klinické skúšania boli navrhnuté tak, aby zahŕňali rôzne demografické populácie dobrovoľníkov, pričom dôraz bol kladený na zahrnutie starších ľudí a ľudí z tzv. rizikových skupín, t. j. pacientov s diabetom, vysokým krvných tlakom či inými chronickými ochoreniami.

Klinické skúšania u mladších detí sa v tomto čase rozbiehajú. Následne sa aktualizuje zoznam, komu môže byť vakcína podaná. Nie je pravda, že u detí nemôžu prebiehať klinické skúšania. Takéto klinické skúšania sú naopak veľmi potrebné, keďže detský organizmus môže reagovať na liek inak ako dospelý. Pri takýchto klinických skúšaniach sú však všeobecne prísnejšie podmienky a spravidla sa liek či vakcína skúša najskôr u dospelej populácie (pokiaľ nie je určený výhradne pre deti).

Údaje o použití vakcíny v tehotenstve pochádzajú najmä zo štúdií na zvieracích modeloch, kde sa nepreukázalo žiadne zdravotné riziko pre matku ani pre plod. Údaje o použití vakcíny u tehotných žien sú však v súčasnosti obmedzené. Pri použití vakcíny u dojčiacich žien sa nepredpokladá zdravotné riziko, dojčiace ženy však takisto neboli zaradené do klinických skúšaní. S časom sa plánuje zaradenie tehotných či dojčiacich žien do klinických skúšaní.

Použitie vakcíny u tehotnej alebo dojčiacej ženy je potrebné skonzultovať s ošetrujúcim lekárom. Lekár môže napríklad odporučiť očkovanie tehotnej ženy, ak je v rizikovej skupine, napríklad ak ide o tehotnú pacientku s chronickým ochorením, ktorá má rizikové povolanie kde prichádza do styku s ľuďmi.