Hlavný hygienik zverejnil nové opatrenia: Karanténa bude trvať 2 týždne, testovanie najskôr na ôsmy deň

Ministerstvo zdravotníctva a hlavný hygienik zverejnili nové opatrenia:

Po príchode z rizikových krajín bude po novom nutné absolvovať nie desaťdňovú, ale štrnásťdňovú izoláciu. Osoba bude po novom testovaná RT-PCR metódou nie na piaty, ale na ôsmy deň po príchode.
V prípade obdržania negatívneho výsledku testu sa izolácia končí. Okrem zmien v trvaní izolácie a termíne testovania zostávajú všetky ostatné ustanovenia v platnosti tak, ako doteraz.
Podrobnejšie informácie k režimu na hraniciach od 8. feburára nájdete tu: http://bit.ly/rezim-hranice_8-2-2021

Štrnásťdňová izolácia sa okrem pozitívne testovanej osoby na COVID-19 od odberu vzorky bude uplatňovať aj v prípade úzkych kontaktov s RT-PCR testovaním najskôr na ôsmy deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.
Štrnásť dní sa začína počítať od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Táto lehota platí aj v prípade, že výsledok vášho testu je negatívny, a to z dôvodu, že sa u osôb ešte môžu prejaviť klinické príznaky. Štrnásťdňovú izoláciu je potrebné dodržať aj v prípade, že osoby sú bezpríznakové a bez testovania. Ak sa u nich klinické príznaky prejavia, o termíne ukončenia karantény rozhoduje ošetrujúci lekár.

Povinnosť karantény sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré v ostatných troch mesiacoch prekonali COVID-19, avšak len v prípade, že sa u nich nevyskytnú príznaky ochorenia.
Bližšie informácie k izolácii pozitívnych osôb a karanténe úzkych kontaktov od 8. feburára nájdete tu: http://bit.ly/karantena-a-izolacia_8-2-2021

K predĺženiu domácej izolácie a stanoveniu neskoršieho dňa testovania sme pristúpili na základe odporúčaní medzinárodných zdravotníckych inštitúcií, ktoré vyhodnocovali riziká spojené s novými mutáciami vírusu SARS-CoV-2. Mutácie viedli k zhoršovaniu epidemiologickej situácie v oblastiach, v ktorých sa rozšírili. Aby sa tlmil počet ochorení, hospitalizácií a úmrtí, je potrebné sprísňovať opatrenia na zníženie rizika prenosu infekcie.