Rusko dokončilo testy vakcíny Sputnik Light, Putin tvrdí, že sa nechá zaočkovať

Rusko ukončilo úplné klinické testy proticovidovej vakcíny Sputnik-Light, ktorá vyžaduje len jednu injekciu, uviedol Reuters s odvolaním sa na ministra zdravotníctva. Prezident Vladimir Putin podľa ruských médií oznámil, že v utorok sa nechá proti covidu-19 očkovať. Šéf Kremľa podľa denníka Kommersant nespresnil, akú vakcínu dostane. To podľa agentúry Interfax neoznámil ani prezidentov hovorca Dmitrij Peskov, dodal však, že samozrejme pôjde o ruský prípravok.

"Jednou z troch tuzemských (vakcín sa nechá zaočkovať). Všetky sú spoľahlivé a dobré," povedal Peskov Interfaxu.

Putin počas porady o výrobe očkovacích látok zdôraznil, že dobrovoľné očkovanie minimálne raz injekciou už podstúpilo 6,3 milióna Rusov, z toho 4,3 milióna dostali obe dávky. Upozornil, že na rýchlosti očkovania závisí rýchlosť rušenia reštriktívnych opatrení. Ruské vakcíny sú podľa hlavy štátu úplne spoľahlivé a bezpečné.

Nedeľné vyhlásenie Thierry Bretona z Európskej komisie, že Európska únia nepotrebuje ruskú vakcínu Sputnik V, Putin označil za zvláštne a za prejav lobizmu. Rusko podľa neho "nikomu nič nevnucuje", a tak vzniká otázka, či takéto vyhlásenie slúži záujmom nejakých farmaceutických firiem, alebo občanov európskych krajín. "A takí ľudia sa nás ešte pokúšajú poučovať, dokonca ešte sankcie proti nám zavádzajú," poznamenal Putin.

Podľa Kremľa o možnostiach využitia ruskej vakcíny v EÚ rokoval Putin dnes telefonicky s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Stalo sa tak pred tým, než sa touto otázkou bude zaoberať summit EÚ. Putin v telefonáte tiež kritizoval "nekonštruktívne" a "občas konfliktné" stanoviská európskych partnerov voči Rusku, ktoré je podľa neho ochotné obnoviť spoluprácu. Summit EÚ má vo štvrtok a v piatok schvaľovať nové sankcie proti Rusku, pripomenula AFP.

Zástupcovia Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá tento mesiac začala vyhodnocovať vakcínu Sputnik V, navštívia Rusko 10. apríla, oznámil ruský minister zdravotníctva Michail Muraško.

Vakcína Sputnik-Light je podľa ministra pripravená na schválenie. Jej výroba má podľa denníka Izvestija začať v apríli či máji.

Ruskí vedci, ktorí vyvinuli druhú ruskú vakcínu EpiVacCorona, dnes podľa Reuters uistili, že táto látka je účinná proti všetkým variantom koronavírusu.