Zomrel Ivan Havel, brat bývalého prezidenta

  Vo veku 82 rokov zomrel Ivan Havel, uznávaný vedec a mladší brat niekdajšieho disidenta a neskoršieho českého a československého prezidenta Václava Havla. Spoločne patrili počas revolučných dní 1989 k zakladateľom Občianskeho fóra. O jeho smrti informoval na sociálnych sieťach riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský, ktorý túto informáciu potvrdil ČTK.

"Umrel Ivan Havel, človek bytostne dobrý, vždy svoj a nápomocný druhým. Vďaka že si bol, Ivan," uviedol na facebooku Žantovský, ktorý po revolúcii pôsobil ako hovorca prezidenta Václava Havla.

Ivan Havel sa desiatky rokov zaoberal informatikou, umelú inteligenciu, kognitívnymi vedami a s nimi spojenými filozofickými otázkami. Pôsobil v akademickej sfére, publikoval, bol šéfredaktorom prírodovedeckého časopisu Vesmír, pôsobil vo vedeckej rade Centra pre teoretické štúdie, ktoré v roku 1990 spoluzaložil. Bol čestným členom správnej rady Výboru dobrej vôle - Nadácia Oľgy Havlovej či členom správnej rady Nadácie Občianskeho fóra.

Komunistický režim ho pripravil o 40 rokov slobody. "Nemohol som študovať, študoval som náhradne a väčšina vecí z toho, čo som odborne robil, bola náhradka za niečo, čo by som chcel. Preto by som si zaslúžil žiť ešte ďalších 40 rokov, aby som to mohol všetko dobehnúť," povedal ČTK v októbri 2018.

Kvôli jeho rodinnému zázemiu mu po roku 1948 komunistický režim zakázal študovať, neskôr zase bol perzekvovaný kvôli spoločenskému angažmá svojho brata Václava.

"Zásadne sa vyhýbam konfliktom, a navonok to teda vyzerá, že som zmierený. Vlastne som zmierený, s nikým sa nehádame a mnoho vecí, ktoré by siahali do vzdialenej budúcnosti, ma netrápia, pretože viem, že sa toho nedočkám," uviedol v rozhovore pri príležitosti svojich 80. narodenín.

"Najmä tá hrozná politika, čo tu beží, mňa osobne toľko nerozčuľuje, pretože sa utešujem, že to buď dopadne dobre, alebo sa toho nedožijem," povedal. Radosť či skôr príjemný pocit má podľa svojich slov z toho, keď sa mu podarí napísať pekne článok. "A samozrejmá radosť bol november 1989, to bola kolektívna eufória, v ktorej človek plával rovnako ako všetci ostatní," konštatoval.