ČT2 a ČT:D se po osmi letech oddělí, Večerníček bude jen na Déčku

Televizní stanice České televize ČT2 a ČT:D se po téměř osmi letech souběžného vysílání dětských pořadů definitivně oddělí. Večerníček a další pořady už se budou od 1. července vysílat jen na Déčku. Uvolněný prostor na ČT2 zaplní dokumentární pořady a filmy. V tiskové zprávě o tom dnes informovala ČT. Televize oznámila také některé programové novinky na ČT:D, například nový Večerníček Jezevec Chrujda nebo seriál Tajemství pana M. o genetikovi Gregoru Johannu Mendelovi.

 Dětské pořady Raníček, Večerníček, Kouzelná školka a Studio Kamarád se souběžně vysílaly na ČT2 a ČT:D skoro osm let, tedy od začátků dětské stanice. Společně s víkendovým blokem ranního dětského vysílání už ale od začátku prázdnin budou k vidění pouze na ČT:D. Změnu umožnil podle televize přechod na digitální vysílání DVB-T2. "V situaci, kdy je dětská stanice dostupná díky přechodu na DVB-T2 všem divákům po celém Česku, není paralelní vysílání nutné,“ uvedl programový ředitel ČT Milan Fridrich.

V nově vzniklém prostoru nabídne ČT2 pořady odpovídající profilu stanice jako vzdělávacího a osvětového kanálu. "V programu posílí zejména česká a zahraniční dokumentární tvorba a výběr z kvalitní kinematografie. Již v nadcházejících týdnech se divákům v premiéře představí cestopisy, dokumentární cykly ze života zvířat nebo letní lifestylový speciál z dílny BBC," sdělil Filip Platoš z tiskového oddělení televize.

ČT připravuje také novinky pro dětský kanál. Na ČT:D děti uvidí například nový Večerníček Jezevec Chrujda, v němž namluvil obyvatele pohádkového lesa herec Jiří Lábus. Další novinka - dobrodružný hraný seriál Tajemství pana M. - seznámí děti s osobností genetika Mendela, od jehož narození uplyne příští rok 200 let. V šesti nových epizodách se také na obrazovku Déčka vrátí animovaný seriál Anča a Pepík o malých myších detektivech.