Podmienky pri návrate z dovolenky sa sprísňujú, nezaočkovaných čaká povinná karanténa

Vláda v stredu 30. júna schválila upravený cestovateľský semafor, ktorý nanovo upravuje podmienky návratu osôb na Slovensko spoza hraníc. Nové pravidlá budú platiť od piatka 9. júla.

Podmienky pre vstup na územie SR

Plne zaočkované osoby

Definícia plne zaočkovanej osoby:

Dvojdávkové vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V) – 14 dní po podaní druhej dávky (na 15. deň), platnosť 1 rok.
Jednodávkové vakcíny (Johnson & Johnson) – 21 dní po podaní vakcíny (na 22. deň), platnosť 1 rok.
Osoby po prekonaní ochorenia COVID-19 – 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia, platnosť 1 rok.
Do 9. augusta bude platiť prechodné obdobie – na ľudí zaočkovaných iba jednou dávkou sa dovtedy bude prizerať ako na plne zaočkovaných. Vzniká tak priestor, aby absolvovali očkovanie aj druhou dávkou. Od 10. augusta sa riadia režimom buď pre plne zaočkované alebo ostatné osoby.

Postup pri prekročení hraníc:

Nutnosť preukázať sa potvrdením o zaočkovaní (GreenPass, Národný očkovací certifikát s QR kódom) pri prechode hranicami.

Ostatní

Postup pri prekročení hraníc:

Povinná registrácia v systéme eHranica.
Povinná 14-dňová karanténa.
Cestujúci má možnosť urobiť si RT-PCR test najskôr na 5. deň karantény. V prípade negatívneho výsledku môže túto karanténu opustiť hneď ako mu je doručená správa o negatívnom výsledku testu.

Nezaočkované deti do 12 rokov sa riadia rovnakými karanténnymi podmienkami ako ich rodičia.

Nezaočkované deti od 12 do 18 rokov:

Do 9. augusta sa riadia rovnakými karanténnymi podmienkami ako ich rodičia za podmienky, že boli zaočkované aspoň prvou očkovacou dávkou.
Od 10. augusta sa riadia režimom buď pre plne zaočkované alebo ostatné osoby.