Súd v USA rozhodol, že otec Britney Spearsovej už nebude jej opatrovníkom

Súd v Los Angeles dnes rozhodol, že otec popovej speváčky Britney Spearsovej už nebude jej opatrovníkom. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomína, že James Spears kontroloval finančné záležitosti svojej dcéry 13 rokov.

Terajší rozsudok je považovaný za významné víťazstvo speváčky, ktorá o zrušení opatrovníctva žiadala už dlhšiu dobu. Tento rok v júli pred súdom správcovstvo označila za kruté. Mathew Rosengart, právnik, ktorého si Spearsová najala v júli, jej otca obvinil, že po svojej dcére chce výmenou za to, že sa správcovstvo vzdá, dva milióny dolárov.

Spears bol predtým najhlasnejším zástancom tohto opatrovníctva, v posledných týždňoch však podľa AP svoj postoj prekvapivo obrátil a požiadal súd, aby ho zrušil.

Vzťahy medzi speváčkou a jej otcom sú napäté. Spearsová ho obvinila, že ju nútil vystupovať proti jej vôli, brať lieky alebo jej nedovolil vydať sa za priateľa a mať s ním dieťa.

Spearsová a jej advokát sa súd snažili presvedčiť o tom, že odvolanie Jamesa Spearsa z funkcie opatrovníka je nutný prvý krok k "ukončeniu kafkovskej nočnej mory, do ktorej bola uvrhnutá".

James Spears sa opatrovníkom svojej dcéry stal v roku 2008 po tom, čo sa kvôli problémom s psychickým zdravím aj v osobnom živote zrútila. Od roku 2019 ale Spears niesol už len zodpovednosť za finančné záležitosti teraz 39-ročnej speváčky, o jej osobný život sa stará odborníčka určená súdom. Najnovšie sa správcom jej majetku stal účtovník John Zabel, ktorého do tejto funkcie Spearsová sama menovala.

Už niekoľko hodín pred dnešným súdnym pojednávaním polícia uzavrela rušnú ulicu pred budovou súdu, aby sa tam mohla konať demonštrácia na podporu speváčky. Prišlo na ňu asi sto ľudí, ktorí sa dožadovali toho, aby speváčkin otec prestal byť jej opatrovníkom. Spievali tiež hity Spearsovej, ako Toxic a Baby One More Time. Britská BBC uviedla, že aj v centre Londýna sa v stredu zišli ľudia podporujúci kampaň FreeBritney (Osloboďte Britney).