Rowlingovej vyšla úplne nová kniha a to naraz v 20-tich jazykoch

Vo viac ako dvadsiatich jazykoch vychádza nová detská kniha britskej spisovateľky Joanne Rowlingovej, autorky príbehov o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi. Titul The Christmas Pig vychádza aj v slovenčine ako Vianočné prasiatko.

Nová kniha je inšpirovaná plyšovým prasiatkom autorkinho syna, ktoré bolo jeho najobľúbenejšou hračkou. Hlavný hrdina príbehu, osemročný Jack, sa na Štedrý večer vydáva na záchranou výpravu, aby zachránil svojho strateného plyšového kamaráta, ktorý sa ocitol v pazúroch ničiteľa hračiek.

"Príbehy o oživených hračkách sú tak staré ako Luskáčik a môžu byť tak šikovné ako Príbeh hračiek. (...) Rowlingová ale posúva tradičné koncepty ešte oveľa ďalej," píše Evening Standard. Až do konca 12. kapitoly ide podľa autorky recenzie o príjemné jednoduché čítanie, ktoré ľahko zvládnu aj menšie deti. Potom však prichádza štylistický i dejový zlom, objavujú sa surrealistickej alegórie, temné okamihy a srdcervúce rozhodnutia. Rowlingová je v recenzii označená za "majsterku napätie" a jej Vianočné prasiatko za najlepšiu knihu od Harry Pottera a väzňa z Azkabanu.

Denník The Times sa pýta, čo sa deje so všetkými drobnými predmetmi, ktoré strácame. "A čo stratené charakterové vlastnosti? Šťastie, ambície, nádeje, optimizmus, moc? Kde žijú, keď nás opustí? Rowlingová ponúka odpoveď vo svojom nádhernom novom príbehu, ktorý začína rodinným drámou (...) a končí záverom, na ktorý by (dánsky filozof Sören) Kierkegaard a jeho existencialistickí kamaráti boli hrdí," píše recenzent The Times. Vyzdvihuje tiež schopnosť Rowlingovej zapracovať do príbehu aj ťažšie témy aj problematiku recyklácie.

Naopak práve postavy oživených plastových slamiek kritizuje The New York Times: "Ekologické posolstvo niekedy ťahá príbeh dole". Pochvalu naopak žne personifikácia šťastia, nádeje a ambícií.

Rowlingová v rozhovoroch pred vydaním knihy uviedla, že príbeh má veľa spoločného s jej vlastnou rodinou. Keď bol jej syn David malý, mal obľúbeného plyšáka. V obavách, ako by dieťa reagovalo na jeho prípadnú stratu, zakúpila hračku ešte raz a schovala ju. Jedného dňa ju však jej syn našiel a spisovateľku to inšpirovalo k napísaniu príbehu o svojím spôsobom náhradníkoch. Hrdina vianočného príbehu je z neúplnej rodiny, čo je téma, ktorá sa objavuje v autorkiných príbehoch veľmi často, pripomínajú médiá.

Rowlingová vydala prvú knihu o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi v roku 1997 a tá ju razom zaradila medzi najčítanejších svetových autorov.