O zdravotný stav Miloša Zemana sa zaujímajú už aj zahraničné médiá

Oznámení předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila, že prezident Miloš Zeman podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti, zaregistrovala řada světových médií. Kromě americké tiskové agentury AP, francouzské AFP a britské Reuters zprávu zaznamenaly například rakouská agentura APA, německá DPA, ruská agentura TASS či slovenské a polské weby. Mnohá média informaci přinesla jako naléhavé sdělení nejvyšší priority. Zahraniční média o hlavě českého státu informují stručně a mimo jiné citují Vystrčilova slova, že dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je podle lékařů krajně nejistá. Zároveň s ohledem na zahraniční čtenáře doplňují podrobnější kontext včetně vývoje v posledních týdnech.

DPA si mimo jiné všímá tvrzení premiéra Andreje Babiše, že ho zpráva o Zemanově zdravotním stavu překvapila. Babiše přitom německá agentura označuje za "populistu". DPA také upozorňuje na dnešní výrok hradního kancléře Vratislava Mynáře, že se Vystrčil snaží zviditelnit. Mynář tato slova pronesl ještě před večerní tiskovou konferencí, na které šéf Senátu informoval o zprávě ÚVN.

Agentura AP mimo jiné připomněla, že prezidentova manželka Ivana Zemanová minulý týden na briefingu na Hradě uvedla, že prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Zároveň agentura poznamenala, že Zeman holdoval cigaretám a alkoholu, i to, že se potýkal s cukrovkou a kvůli problémům s chůzí využíval invalidní vozík.

Reuters poznamenal, že prezidentská kancelář ignorovala výzvy k poskytnutí podrobností o Zemanově zdravotním stavu a omezila se na tvrzení, že hospitalizace prezidentovi nepřekážela ve výkonu povinností.

Ruské tiskové agentury a další ruská média zaznamenávají Vystrčilovo vyjádření, že horní komora parlamentu bude muset jednat o aktivaci článku 66 ústavy o převodu prezidentských pravomocí na premiéra a předsedu dolní komory. V listu Moskovskij komsomolec profesor Oleg Soloduchin coby ruský expert, který svého času působil v Česku, vyjádřil názor, že jde "čistě jen o politické hry" a že není důvod zbavovat Zemana pravomocí.

Polská televize TVN 24 připomněla, že v neděli 10. října Zemana převezli do ÚVN, jejíž ředitel a současně prezidentův lékař Miroslav Zavoral odmítl zveřejnit diagnózu hlavy státu, zatímco prezidentská kancelář o Zemanově zdraví informuje jen kuse a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nabádá ke zdrženlivosti. TVN 24 připomněla, že k prezidentovým pravomocím patří jmenování nového premiéra. Současně dodala, že podle ústavních právníků není prezident povinen k žádným krokům až do 8. listopadu, kdy se má poprvé sejít nová Poslanecká sněmovna. Server Onet.pl připomněl, že Zeman byl v ÚVN v posledních letech hospitalizován několikrát.