StartLab chce ľudí naučiť získať peniaze na dobré veci, chystá prvú učebnicu crowdfundingu na Slovensku

StartLab chce ľudí naučiť získať peniaze na dobré veci, chystá prvú učebnicu crowdfundingu na Slovensku

Slovenská crowdfundingová platforma StartLab vydáva praktickú učebnicu crowdfundingu Ako získať peniaze na dobrú vec. Učebnicu chcú zadarmo poslať do 100 knižníc, aby sa o tejto možnosti financovania dobrých projektov dozvedelo čo najviac ľudí. Na jej tlač a distribúciu StartLab po prvýkrát spustil vlastnú crowdfundingovú kampaň.

Crowdfundingová platforma StartLab po prvýkrát od svojho založenia prechádza na stranu autorov a spustila vlastnú kampaň, v ktorej chce vyzbierať podporu pre vydanie prvej učebnice crowdfundingu na Slovensku. Kniha predstavuje praktický návod, ako môžu jednotlivci, firmy či neziskové organizácie získať peniaze a podporu pre ich dobré projekty či produkty.

„Učebnica zhŕňa všetky potrebné informácie o crowdfundingu na jednom mieste, je ušitá na slovenské prostredie a prináša aj praktické skúsenosti desiatok ľudí, ktorí úspešne crowdfunding využili na financovanie svojich projektov. Ľudia sa tak už nemusia strácať v spleti informácií na internete,” opisuje manažérka StartLabu Zuzana Zaťovič, ktorá je aj autorkou učebnice.

Crowdfunding sa vo svete už roky teší veľkej obľube ako spôsob získavania financií na projekty a záujem oň rastie aj na Slovensku. Prostredníctvom verejnej výzvy na internete sa pri crowdfundingu zbierajú malé finančné príspevky od veľkého počtu ľudí na realizáciu konkrétneho zámeru.

Na Slovensku je však pojem crowdfunding stále relatívne neznámy pre širokú verejnosť. Najväčšia crowdfundingová platforma na Slovensku, StartLab, ktorá za šesť rokov svojho pôsobenia pomohla vyzbierať viac ako 3,5 milióna eur na 900 projektov, sa preto rozhodla situáciu zmeniť.

StartLab pošle učebnicu crowdundingu zadarmo do 100 knižníc

V praktickej príručke Ako získať peniaze na dobrú vec sa ľudia môžu dočítať, čo to vlastne crowdfunding je, ako pripraviť kampaň krok za krokom tak, aby ju podporil čo najväčší počet ľudí, či čoho sa vyvarovať a ako postupovať po skončení kampane.

Aby bolo možné učebnicu vydať, StartLab spúšťa vlastnú crowdfundingovú kampaň. Ak sa podarí vyzbierať minimálne 7 000 eur, knihu vytlačí a pošle každému, kto o ňu prejaví záujem.

Okrem toho StartLab zašle učebnicu do 100 knižníc naprieč Slovenskom. „Crowdfunding je na Slovensku stále pomerne neznámy, a pritom môže byť veľmi užitočný pre vznik skvelých iniciatív a produktov. Chceme preto, aby sa o ňom dozvedelo čo najviac ľudí. Čím viac ľudí si knihu prečíta a rozhodne sa pre crowdfunding, tým viac dobrých projektov vznikne,” vysvetľuje Zuzana Zaťovič.

Projekt je možné podporiť ľubovoľnou sumou a pre prispievateľov sú pripravené zaujímavé odmeny. Spolu s učebnicou ich dostanú do Vianoc a môžu teda potešiť aj pod vianočným stromčekom. Okrem učebnice si môžu vybrať napríklad tričko alebo print s originálnou ilustráciou od autorskej dvojice Ové Pictures, či na mieru ušitú prednášku.

„Postupne sa môžu podporovatelia tešiť aj na ďalšie zaujímavé odmeny. Vopred ďakujeme za každé jedno euro,” dodáva Zuzana Zaťovič.

Vydanie učebnice môžete podporiť na webe kampane. Partnerom kampane je kníhkupectvo Martinus, ktoré zdvojnásobí všetky dary, až kým projekt nedosiahne sumu 2000 eur.

O StartLabe
StartLab je crowdfundingová platforma Nadácie Centra pre Filantropiu, ktorá od roku 2015 ponúka možnosť alternatívneho financovania verejnoprospešných projektov a produktov z rôznych oblastí. Za 6 rokov svojho pôsobenia pomohla získať financie pre stovky projektov v celkovej výške viac ako 3 500 000 eur.