Tenista Djokovič na súde neuspel, opúšťa Austráliu: Zverejnil vyhlásenie

Srbský tenista Novak Djokovič prehral súd o zrušené vízum a nemôže obhajovať titul na Australian Open, ktorý sa začne v pondelok. Prvého hráča sveta rozsudok sklamal, ale rešpektuje ho a Austráliu opustí. Traja sudcovia federálneho súdu v Melbourne rozhodli v jeho neprospech jednomyseľne. Djokovičovi teraz hrozí trojročný zákaz vstupu do krajiny.

Djokovič vo vyhlásení uviedol, že potrebuje čas na odpočinok, aby sa z posledných týždňov spamätal. K prípadu sa vyjadril iba krátko. "Som nesmierne sklamaný, že súd zamietol moju žiadosť o prehodnotenie rozhodnutia ministra pre imigráciu o zrušení môjho víza, čo znamená, že nemôžem zostať v Austrálii a zúčastniť sa Australian Open. Rozhodnutie súdu rešpektujem a budem spolupracovať s úradmi pri odchode z krajiny," uviedol tridsaťštyriročný hráč, ktorý sa chcel v Melbourne usilovať o rekordný 21. grandslamový titul.

Djokovič je odporcom vakcinácie proti koronavírusu a austrálske vízum dostal na základe výnimky z povinného očkovania po prekonanom ochorení. Jeho žiadosť posúdili komisie štátu Victoria a austrálskeho tenisového zväzu, ale vládne nariadenia sa líšia. Po prílete mu vízum odobrali úrady na letisku. Súd mu ho kvôli procesnému pochybeniu úradníkov vrátil, ale v piatok mu vízum opäť zrušil minister pre imigráciu Alex Hawke, ktorý to vysvetlil verejným záujmom.

"Bolo mi nepríjemné, že pozornosť bola v posledných týždňoch uprená na mňa a dúfam, že teraz sa budú všetci sústrediť na tenis a môj milovaný turnaj," povedal deväťnásobný víťaz Australian Open. "Prajem všetkým hráčom, usporiadateľom, dobrovoľníkom i fanúšikom všetko najlepšie v turnaji," uviedol Djokovič. Poďakoval tiež za podporu rodine, priateľom, fanúšikom a Srbom.

Hlavný sudca James Allsop uviedol, že rozhodnutie sa týkalo toho, či bolo rozhodnutie ministra o odobratí víza iracionálne, alebo právne neprimerané. "Nie je súčasťou funkcie súdu rozhodovať o opodstatnenosti alebo múdrosti rozhodnutia" povedal Allsop s tým že išlo o preskúmanie či bol ministrov krok v súlade so zákonom alebo nie. Súd dnes svoje rozhodnutie písomne ​​nezdôvodnil, to urobí v nadchádzajúcich dňoch.

Djokovičov úvodný zápas bol v programe Australian Open zaradený hneď na pondelok. Jeho miesto zaujme ako porazený z kvalifikácie 150. hráč sveta Talian Salvatore Caruso, ktorého súperom bude Srb Miomir Kecmanovič.

Djokovičov prípad pripravil o tohtoročný Australian Open aj tenistku Renatu Voráčovú. Česká tenistka tiež dostala výnimku z očkovania na základe prekonaného covidu. Na rozdiel od Srba prešla na letisku kontrolou, ale po týždni voľného pohybu v Melbourne a jednom odohranom turnaji bola zadržaná, vypočúvaná a o vízum prišla. Z Melbourne potom rýchlo odletela.