Česká televízia prinesie 4 nové webové seriály

Česká televize (ČT) představí v iVysílání čtyři nové webové seriály. Ode dneška je pro webové publikum k dispozici prvních šest dílů cyklu Protivný sprostý matky, ve kterém se hovoří o rodičovství. Diváci se dočkají i nových epizod sérií RapStory, Kritika budoucnosti a Do divočiny, které ČT uvedla v prosinci. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel České televize Petr Dvořák.

"Projekty, které uvádíme, jsou primárně určeny divákům České televize, kteří už sice odrostli Déčku, ale ještě nejsou dostatečně staří, aby byli zvyklí konzumovat videoobsah přes televizní obrazovku a konzumují ho přes obrazovku mobilu, počítače nebo tabletu," řekl ČTK Dvořák.

Cyklus Protivný sprostý matky otvírá i bolavá témata, o nichž se obvykle mlčí. "Natáčení mě provázelo jak těhotenstvím, tak prvním rokem rodičovství, a pomohlo mi uvědomit si, že nejlepší bude nesnažit se o dokonalost nebo správnost, ale hledat si pro sebe a své dítě vlastní originální cestu. V tom asi spočívá ten protivný sprostý směr, který chceme ostatním ukázat," uvedla průvodkyně pořadu, herečka Tereza Dočkalová.

Nový seriál TBH vypráví o hledání hranic ve světě dospívání a manipulativních sociálních sítích. V úvodní epizodě například líčí, jak nezdařený střelecký útok ovlivní životy několika studentů jedné brněnské střední školy. "Dlouhodobě mne autorsky velice zajímá zlomové období mezi dětstvím a dospělostí, období, kdy člověk ještě nemá plně kontrolu nad okolnostmi svého života, ale zároveň už nese za své činy odpovědnost; když musí dělat rozhodnutí, která často zásadně ovlivní další život, ale přitom se ještě hledá a zjišťuje, kdo vlastně je a kým chce být," sdělila režisérka Lucia Kajánková.

Další z novinek nazvaná Na záchodcích je zábavným pořadem o sexu pro mladé. Dvě mladé ženy si spolu na záchodcích povídají o tématech týkajících se sexuality, tělesnosti a sebepřijetí. Vypráví své vlastní zážitky a občas přizvou hosty. Cílem je sexuální osvěta, ale i upozorňování na mýty a probuzení přemýšlení u teenagerů. Režie se ujala Erika Hníková.

Web ČT nabídne také dvanáctidílnou dokumentární sérii Novinářky. Ukáže novinářskou práci reportérek Jany Ustohalové, Hany Čápové a Saši Uhlové. "Myslím, že vnášejí do společnosti empatický pohled na problémy těch nejzranitelnějších, a ještě jej umí dávat do podstatných kontextů," řekla autorka projektu a režisérka Apolena Rychlíková.

Nabídku webu ČT doplní několik zahraničních on-line seriálů. Premiéru bude mít i animovaná série Jak Vám mohu pomoci?, která je pilotním projektem spolupráce iVysílání se studenty filmových škol. Nové projekty připravily i weby ČT art a Déčka.