Neznámi útočníci zastrelili novinárku

Mexickú novinárku zastrelili neznámi útočníci v nedeľu večer v pohraničnom meste Tijuana. Za posledný týždeň ide už o druhú obeť z radov novinárov v tomto severomexickom meste, informovala dnes agentúra AP.

Lourdes Maldonadová-Lópezová bola nájdená mŕtva vo svojom aute. Privolaná polícia konštatovala smrť zastrelením. V roku 2019 išla Maldonadová-Lópezová na rannú tlačovú konferenciu prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora a požiadala ho o podporu, pomoc a spravodlivosť. "Pretože sa bojím o život," dodala vtedy.

Novinárka spolupracovala s množstvom médií, ale v poslednej dobe vytvárala vlastný internetový, rozhlasový a televízny program Brebaje (Patoky), ktorý sa sústreďoval na miestne správy.

Minulý pondelok bol v Tijuane pred svojím domom zastrelený fotograf Margarito Martínez, ktorý sa preslávil snímkami z miest zločinu v Tijuane a pracoval pre mexické aj zahraničné médiá.

Od decembra 2018 bolo v Mexiku zabitých 48 zástupcov žurnalistickej profesie. Vlani v decembri námestník mexického ministra vnútra zodpovedný za ľudské práva Alejandro Encinas povedal, že 90 percent trestných činov namierených proti aktivistom a novinárom končí v Mexiku bez trestu.