V Mexiku zabili ďalšieho novinára, kritizoval vyšetrovanie vraždy 43 študentov

Na juhu Mexika zastrelili dvaja útočníci ďalšieho miestneho novinára, ktorý sa tak tento rok v tejto krajine stal už 15. obeťou z radov žurnalistov. Podľa denníka El País ide o najväčší počet novinárov, aký bol v Mexiku zavraždený v jednom roku. Doteraz ich bolo za celý rok zabitých najviac 12 v roku 2017, uvádza mimovládne organizácie Article 19. Tento rok už tak v Mexiku zavraždili v priemere dvoch novinárov za mesiac.

Žurnalista Fredy Román bol v pondelok popoludní zastrelený pred svojím domom v meste Chilpancingo, ktoré je metropolou juhomexického štátu Guerrero. Zomrel len krátko po tom, čo na twitteri zverejnil svoj posledný komentár. Týkal sa zmiznutia 43 študentov v roku 2014, ktoré zrejme zavraždil miestny gang. Prípad doteraz nebol úplne objasnený, ale podľa prokuratúry bolo do vraždy študentov zapletených aj niekoľko desiatok policajtov a vojakov.

Román vo svojom príspevku únos študentov označil za "štátny zločin" a zopakoval tak výrok vyšetrovacej komisie. Pripomenul aj zatknutie bývalého generálneho prokurátora Jesúsa Murilla Karama z minulého týždňa a skutočnosť, že v prípade bolo v poslednej dobe vydaných osem desiatok ďalších zatykačov, okrem iného aj na vojenských veliteľov, úradníkov či policajtov. Karam čelí obvineniu, že kauzu vyšetrovať nedbalo a bránil nájdeniu pravých vinníkov.

Študenti pedagogickej školy z Ayotzinapy zmizli v septembri 2014 v meste Iguala v štáte Guerrero. Podľa jednej z verzií zadržali 43 študentov skorumpovaní policajti údajne na žiadosť miestneho starostu Josého Luisa Abarku a odovzdali ich zločineckému gangu Guerreros Unidos, ktorý ich povraždil. Dôvodom mohli byť nekalé praktiky Abarky a jeho rodiny, proti ktorým vraj chceli študenti protestovať.

Prípadom, kvôli ktorému sa konalo množstvo demonštrácií požadujúcich objasnenie zločinu, sa z iniciatívy súčasnej vlády zaoberala aj osobitná komisia (CVAJ). Tá minulý štvrtok zverejnila predbežné závery, v ktorých zmiznutie 43 študentov nazvala "štátnym zločinom" a konštatovala, že nič nenasvedčuje tomu, že by študenti ešte žili. Komisia študovala viac ako 41.000 dokumentov, vrátane prepisov telefonátov a esemesiek, a podľa serveru BBC Mundo videla aj záznamy, na ktorých sú mučení zadržaní v tejto kauze.

Komisia uviedla, že zločin vykonali členovia gangu Guerreros Unidos a "činitelia rôznych inštitúcií mexického štátu". Deň po zverejnení jej záverov bol zatknutý bývalý prokurátor Karam. Komisia CVAJ tiež uviedla, že v kauze bolo vydaných ďalších 83 zatykačov na vojenských veliteľov, policajtov, členov správnych a súdnych orgánov a členov gangu Guerreros Unidos.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok novinárom povedal, že komisia nenašla dôvody na vyšetrovanie jeho predchodcu v najvyššom úrade, ktorým bol Enrique Peňa Nieto (2012-2018), ani na vyšetrovanie vtedajšieho ministra obrany Salvadora Cienfuegosa.