Nové severské krimi z pera Börjlindovcov. Milosrdný samaritán

Nové severské krimi z pera Börjlindovcov. Milosrdný samaritán Zdroj: Ikar

Ak ste si obľúbili severskú krimisériu Tom Stilton a Olivia Rönningová, chystajte si miesto vo svojej knižnici. Je tu novinka Milosrdný samaritán.

Tom Stilton našiel útočisko na ostrove Rödlöga, no jeho pokoj netrvá dlho. Olivia Rönningová zmizla a všetky okolnosti naznačujú, že sa tak stalo proti jej vôli. Vyšetrovaním je poverená Oliviina kolegyňa Lisa Hedqvistová z Národnej operatívnej jednotky, ktorá získa nečakaného spojenca. Tom sa rozhodne prerušiť karanténu a s Lisou nasleduje stopy až k nehnuteľnosti blízko mestečka Lammasa. Keď tam však prídu, budova je v plameňoch a obhorené ostatky ženského tela sa nedajú identifikovať. Patria naozaj Olivii?

Bývalá policajná komisárka Mette Olsäterová od začiatku pandémie zabíja dni sledovaním televíznych seriálov. Možnosť dohliadať na bezpečný prevoz vakcín proti koronavírusu je pre ňu vítaná zmena. Zdá sa, že niekto je ochotný urobiť čokoľvek, aby prevoz narušil. A ospravedlňuje sa tými najlepšími úmyslami.

Pozrite si video Cilly a Rolfa Börjlindovcov:


Z krimi vydavateľstva Ikar Milosrdný samaritán cítiť, že Börjlindovci sú skúsení autori – sú to scenáristi, písali pre film aj televíziu a taký je aj ich príbeh. Krátke, svižné kapitoly. Najmä ku koncu to naberá na obrátkach a dynamike.
Pekne vykreslili stiesnenú atmosféru a napätie, pridali niekoľko nečakaných zvratov. Majú ľahký štýl písania bez krkolomných viet. Čítanie plynie hladko, vedia sa šikovne pohrať s čitateľom, nasmerovať ho na falošnú stopu. Vhodne kombinujú nielen rôzne časové roviny, ale aj dejové línie.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Kamil Mikulčík:

Ich sieť a kontakty s rôznymi konšpiračnými hnutiami sa rozprestierajú po celom západnom svete. Okrem iného veria, že vakcína proti covidu mení DNA človeka a mocenská elita sveta, kapitalisti, globalisti a Židia to robia v záujme svojej tajnej agendy. Časť z nich neverí na holokaust, viacerí z nich sa radia k prívržencom hnutia QAnon v USA.“
„To sú tí, čo žijú v presvedčení, že svet riadia satanistickí pedofili?“
„Áno, myslia si aj to, že ľudia zabíjajú deti, aby získavali výťažok z ich krvi predlžujúci život.“

Milan Buno, knižný publicista