Indické úrady zabránili laureátke Pulitzerovej ceny odísť do USA prevziať ocenenie

Indické úrady zabránili fotografke Sanne Iršad Mattúovej odcestovať do Spojených štátov, kde má prevziať prestížnu novinársku Pulitzerovu cenu za fotografiu. Colníci ju zastavili na letisku v Dillí už druhýkrát, uviedla dnes 28-ročná reportérka na voľnej nohe na twitteri. Fotografka je z Kašmíru, o ktorého území už desaťročia vedú spory Indie a Pakistan. Tamojším novinárom indické úrady opakovane bránia odísť z krajiny, uviedla agentúra AFP.

Mattúová dostala ocenenie za svoje reportáže o živote v indickej časti Kašmíru. Cenu spolu s ňou získali ďalší dvaja fotografi agentúry Reuters, s ktorou mladá žena spolupracuje. V júli sa neúspešne pokúsila odletieť do Francúzska na krst knihy.

"Je to už druhýkrát, čo ma zastavili bez dôvodu a príčiny," napísala Mattúová. "Možnosť zúčastniť sa slávnostného odovzdávania cien pre mňa bola príležitosť, ktorá sa naskytne raz za život," uviedla a dodala, že úrady neodpovedali ani na jej predchádzajúce otázky, prečo jej bola cesta odopretá.

India sa snaží získať kontrolu nad Kašmírom, ktorý si celý nárokuje aj susedný Pakistan a ktorý je stálym zdrojom napätia medzi oboma jadrovými mocnosťami. Od začiatku povstania proti indickej nadvláde v roku 1989 tu boli zabité tisíce ľudí a v regióne je trvalo rozmiestnených viac ako pol milióna vojakov, píše AFP.

Zahraniční novinári nesmú do Kašmíru jazdiť a žurnalisti, ktorí v oblasti žijú, podľa AFP čelia tlaku na zmiernenie svojich správ o dianí v oblasti. V posledných troch rokoch úrady zabránili v ceste do zahraničia aj niekoľkým ďalším kašmírskym novinárom, vrátane dopisovateľa britského denníka The Guardian, ktorý mieril na Srí Lanku.