Angelina Jolie po 21 rokoch končí ako zvláštna vyslankyňa OSN pre utečencov

Americká herečka Angelina Jolie opúšťa svoju pozíciu zvláštnej vyslankyne Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Jolie to oznámila v spoločnom vyhlásení s OSN. Jolie, ktorá sa za 21 rokov vo funkcii zúčastnila viac ako 60 misií v teréne, uviedla, že humanitárnou aktivistkou zostane.

 „Budem naďalej robiť všetko, čo bude v mojich silách, aby som pomohla utečencom aj ďalším vysídleným ľuďom. Po 20 rokoch práce v štruktúrach OSN mám pocit, že je načase, aby som pracovala inak. Chcem pracovať priamo s utečencami a miestnymi organizáciami a počúvať ich návrhy na riešenie," oznámila Jolie v spoločnom vyhlásení s OSN. Dodala, že je "vďačná za možnosť pracovať s toľkými vynikajúcimi a oddanými pracovníkmi UNHCR".

OSN prichádza o svoju najslávnejšiu osobnosť v náročnom čase, píše denník The New York Times. Humanitárna odnož OSN v auguste uviedla, že organizácia kvôli vojne na Ukrajine, ktorá odviedla pozornosť od iných svetových problémov, zápasí s rekordným nedostatkom peňazí v súvislosti s inými konfliktami na Blízkom východe, v Afrike i Ázii.

"Kvôli spôsobu, akým OSN vznikla, sa teraz prikláňa na stranu záujmov najmocnejších národov a ich hlasom na úkor tých, ktorí konflikty a prenasledovaním trpia najviac," napísala Jolie v eseji pre časopis Time v júni a pokračovala: "Po desaťročia OSN fungovala prostredníctvom svojich medzinárodných organizácií. Naopak dosť pozornosti a podpory sa nedostalo miestnym skupinám a dobrovoľníkom," uviedla Jolie.

OSN v júni odhadla, že vysídlených je vo svete rekordných 100 miliónov ľudí, z toho polovica detí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy kvôli vojnám, klimatickej zmene a prírodným katastrofám. Každé šieste dieťa žije v oblasti zasiahnutej konfliktom, uviedla v správe OSN.