Markíza KRIMI prináša detektívny seriálový hit Grantchester, prinášame podrobnosti (VIDEO)

Markíza KRIMI prináša detektívny seriálový hit Grantchester, prinášame podrobnosti (VIDEO) Zdroj: Markíza

V hlavnej úlohe sa predstaví anglický herec James Norton, ktorý je jedným z kandidátov na nového Jamesa Bonda. Diváci a diváčky si britský detektívny seriál budú môcť vychutnávať od 26. februára 2023 vždy v sobotu a nedeľu so začiatkom o 17:00 hod. a to hneď v dvoch častiach za sebou.

 

Seriál, ktorý sa predal na 230 trhov, vznikol podľa poviedok spisovateľa, dramatika a producenta Jamesa Runcieho. Dej sa odohráva v päťdesiatych rokoch minulého storočia v tichom mestečku Grantchester, ktoré sa nachádza pár kilometrov od univerzitného mesta Cambridge.

Hlavným hrdinom je trochu nekonvenčný anglikánsky vikár Sidney Chambers (James Norton) – mladý, veľmi príťažlivý a beznádejne zamilovaný do zasnúbenej ženy a džezu. Po tom, čo si ako elitný vojak prešiel peklom druhej svetovej vojny, trpí posttraumatickým syndrómom, a azda aj preto holduje whisky viac, ako by sa na duchovného patrilo. Okrem toho je obdarený talentom rozpletať aj najzamotanejšie kriminálne záhady a pre odhalenie páchateľov neváha porušiť nejedno prikázanie. Jeho partnerom pri vyšetrovaniach (aj popíjaní) sa po počiatočných nezhodách stane miestny policajný inšpektor Geordie Keating (Robson Green).

Všetko sa to začína smutnou, no predvídateľnou samovraždou. Teda aspoň na prvý pohľad. Právnik Stephen Staunton v neďalekom Cambridge pije prvú ligu a je až po krk zadlžený. Raz neskoro v noci obráti svoj starý služobný revolver proti sebe a zanechá za sebou krvou postriekaný list na rozlúčku a smútiacu vdovu. Podľa Geordieho, prepracovaného policajného inšpektora, ktorý je zodpovedný za vyšetrovanie, ide o jasnú samovraždu.

Ľudia sa však vikárovi zveria aj s vecami, ktoré nikdy nepovedia polícii – a tak Sidney nadobudne podozrenie, že v skutočnosti ide o vraždu. Jeho prvou prekážkou je presvedčiť Geordieho, že za Stauntonovou smrťou je viac, než sa na prvý pohľad zdá. Našťastie, duchovného a policajta spája ich služba vo vojne, láska k popíjaniu v krčme a súťaživosť – v tomto prípade vášeň pre hru Backgammon.

Je to začiatok krásneho priateľstva, ktoré Sidneyho a Geordieho prevedie sériou náročných prípadov a odhalí temnú stránku Anglicka zo začiatku 50. rokov – žiarlivosť, predsudky, triedne konflikty a spaľujúcu vášeň. Posledná emócia nie je Sidneymu, ktorý je nezvyčajne svetským duchovným, tak celkom neznáma. Jeho snaha o lásku je súčasťou príbehu rovnako, ako jeho neúnavné hľadanie spravodlivosti, duchovného naplnenia a naozaj štýlového džezového klubu.

Geordieho drsný, metodický prístup k policajnej práci sa dobre dopĺňa so Sidneyho intuitívnejšími metódami získavania informácií od svedkov a podozrivých. Táto nevšedná dvojica si získala divácke srdcia a seriál sa teší obrovskému úspechu. Od roku 2014 vzniklo sedem sérií a celkovo 45 epizód, tento rok sa v domovskej Veľkej Británii dostane na obrazovky televízie ITV už ôsma sezóna.