Odsúdený ruský novinár Safronov bol preložený do trestaneckej kolónie na Sibíri

Ruský novinár Ivan Safronov, ktorý bol vlani odsúdený na viac ako dve desiatky rokov väzenia za vlastizradu kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou, bol prevezený na výkon trestu do trestaneckej kolónie na Sibíri. S odvolaním sa na rodinu žurnalistu o tom informovala agentúra Interfax.

Vlani v septembri moskovský súd odsúdil novinárov denníkov Kommersant a Vedomosti na 22 rokov väzenia s prísnym režimom a pokutu 500.000 rubľov za vlastizradu. V decembri odvolací súd tento rozsudok potvrdil. Safronov akúkoľvek vinu odmietol a obvinenie pripísal snahe ruskej tajnej služby o výrobu špiónov, keď tých skutočných je ťažké dopadnúť.

Rodina odsúdeného teraz uviedla, že Safronov bol prevezený do trestaneckej kolónie IK-7 Arejskoje neďaleko Krasnojarska. Ide o trestanecké zariadenie s prísnym režimom, kam sú umiestňovaní prvýkrát trestaní muži.

Safronova zatkla v júli 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tvrdí, že novinára v roku 2012 zverbovala česká rozviedka. Safronov podľa FSB okrem iného odovzdával tajné informácie o dodávkach ruských zbraní postsovietskym štátom, na Blízky východ, do Afriky a na Balkán a tieto informácie by vraj štáty NATO mohli použiť proti bezpečnosti Ruska.