Pri útoku na sídlo televízie zomrel člen ochranky

Pri streľbe na sídlo televíznej stanice v albánskom hlavnom meste Tirane zomrel v noci na dnešok člen ochranky. O útoku s doteraz nevyjasneným pozadím informovali albánske médiá s odvolaním sa na políciu:


Cieľom útoku, ktorý sa odohral krátko po polnoci, bola albánska televízna stanica Top Channel. Pri vchode do budovy bol zastrelený poloautomatickou zbraňou 60-ročný člen ostrahy. Polícia je na mieste a vykonáva vyšetrovanie.

Motívy útoku sú zatiaľ neznáme. Na diaľnici bolo ešte v noci nájdené obhorené vozidlo Range Rover, ktoré mohlo patriť páchateľom. Polícia zriadila viacero kontrolných stanovíšť s cieľom ich dopadnúť.

Premiér balkánskej krajiny Edi Rama útok označil za "zločineckú agresiu" voči televíznej stanici a vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby na incident jasne reagovali. Na urýchlené vyšetrenie vyzval aj prezident Bajram Begaj.

Top Channel patrí medzi popredné televízne stanice vysielajúce v albánčine. Jej programy sa vysielajú nielen v Albánsku, ale aj v susedných krajinách, kde žijú etnickí Albánci. Stanica k incidentu zatiaľ neoznámila nič viac, než čo uviedla albánska polícia.