Albánsky premiér odkázal ľuďom, aby sa chránili pred médiami

Albánsky premiér odkázal ľuďom, aby sa chránili pred médiami Foto: Facebook Edi Rama

Albánsky premiér Edi Rama v hlasovej správe zaslanej prostredníctvom mobilných operátorov odkázal ľuďom vo svojej krajine, aby sa v rámci boja proti novému koronavírusu chránili pred médiami.

Napísal o tom internetový portál BalkanInsight (BI).

"Umývajte si ruky, neodchádzajte z domova za zábavou, otvorte okná čo to len ide, chráňte sa pred médiami," začuli majitelia mobilných telefónov od socialistického premiéra Ramu.

Edi Rama si médiá za cieľ útokov vyberá už dlho, pripomína BI. Jeho povesti uškodili správy o kontaktoch s organizovaným zločinom, o verejných zákazkách udeľovaných firmám bez výberového konania a o škandáloch okolo zneužívania verejných peňazí. Rama tvrdí, že ide o vymyslené klamstvá. Potom, čo Albánsko vlani na jeseň zasiahlo ničivé zemetrasenie a objavili sa otázky týkajúce sa pripravenosti vlády na prírodné katastrofy, niektorým médiám sa vyhrážal, že ich zavrie. Chcel k tomu využiť mimoriadne právomoci určené proti tým, ktorí šíria paniku.

Rama sa nedávno snažil presadiť zmeny zákona, na základe ktorých by vznikol orgán pre reguláciu internetových médií. Štát ich tiotiž nevie tak kontrolovať ako tradičné televízie, pretože tie v Albánsku pôsobia len na základe licencií udelených vládou. Návrh Ramova strana pod vplyvom silného medzinárodného tlaku nakoniec stiahla.