Aktuálne: Vyhlásili oficiálne výsledky volieb do parlamentu (VIDEO)

Aktuálne: Vyhlásili oficiálne výsledky volieb do parlamentu (VIDEO)

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová, riaditeľ Štatistického úrad SR Peter Peťko a viceprezident Policajného zboru Damián Imre informovali dnes novinárov i verejnosť o oficiálnom výsledku volieb, ktoré sa konali v sobotu 30. septembra 2023.

Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, k volebným urnám prišlo a zahlasovalo 3 007 123 voličov. Potvrdila to popoludní Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. "Volebný prah prekročilo šesť politických strán a jedna koalícia," priblížil predseda štátnej komisie Ladislav Orosz. Prepadlo 16,5 percenta hlasov. Nárok na štátny príspevok za voľby má deväť kandidujúcich subjektov, ktoré prekročili trojpercentnú hranicu.

Najviac hlasov od voličov získala strana Smer-SD ( 22,94 % ),na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko (17,96 %), tretí je Hlas-SD (14,7 %). Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí ( 8,89 %), KDH ( 6,82 %), strana SaS ( 6,32 %), SNS ( 5,62 %). Pred bránami parlamentu ostala Republika ( 4,75 %) a Aliancia ( 4,38 %) percenta. Pod troma percentami hlasov sú strana Demokrati (2,93 % ) a Sme rodina (2,21 % ). Konečné oficiálne výsledky volieb sú zverejnené na stránke Štatistického úradu SR na webstránke www.volbysr.sk.

Výsledky volieb boli prvý krát v histórii Slovenska spracované elektronicky. Dočasné spomalenie zobrazovania priebežných výsledkov Štátna volebná komisia, Štatistický úrad SR i rezort vnútra zaznamenali. „Príčinou bol veľký nápor zasielaných zápisníc do systému, čo však nemalo žiaden vplyv na kvalitu spracovania výsledkov," zdôraznil riaditeľ Štatistického úrad SR Peter Peťko. Poprel, že by štatistický úrad zaznamenal počas volebnej noci kybernetický útok. „Celý proces spracovania výsledkov trval desať hodín a 38 minút, čo je o jednu hodinu a 17 minút kratší čas, ako trvala sumarizácia parlamentných volieb v roku 2020," objasnil šéf ŠÚ SR Peter Peťko.

"Výsledky volieb sú spracované tak rýchlo, ako je rýchla najpomalšia okrsková volebná komisia," vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová. Najpomalšie boli okrsky v Bratislave. V jednom okrsku v Prešovskom kraji sa nepodarilo sčítať hlasy a výsledky budú neplatné. Z tohto dôvodu nie je v definitívnych výsledkoch 100 percent sčítaných zápisníc. Príčinou bolo zlyhanie členky okrskovej volebnej komisie, ktorá hodila do hlasovacej schránky nezistený počet obálok, objasnila Eva Chmelová. Podľa predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza však jeden nezarátaný okrsok nemá vplyv na výsledný počet mandátov, ktoré získali politické strany.

Priebeh volieb bol z pohľadu Policajného zboru pokojný bez závažných narušení verejného poriadku. Nasadených bolo na dohliadanie bezpečnosti priebehu konania volieb 6 500 príslušníkov PZ. „Zaznamenali sme spolu 123 podnetov, z toho 5 podnetov s podozreniami na spáchanie trestného činu, kde boli podané aj trestné oznámenia v ramci prípravy volieb a ďalšie trestné oznámenia evidujeme počas samotného volebného dňa. Spolu s ostatnými podnetmi ich samozrejme všetky preverujeme,“ povedal Viceprezident PZ Damián Imre, ktorý sa poďakoval všetkým policajtom i zložkám MV SR za ich prácu počas konania volieb do Národnej rady SR.

Pre podrobnejšie informácie vám pripájame link na dnešnú tlačovú konferenciu: https://fb.watch/npgrdzLpZA/