VšZP vás odmení za preventívnu prehliadku u zubára, prinášame podrobnosti

VšZP vás odmení za preventívnu prehliadku u zubára, prinášame podrobnosti Ilustr. foto: VŠZP

Najčastejším dôvodom návštevy zubára je zubný kaz, ktorý častejšie trápi ženy ako mužov. Predchádzať sa mu dá dodržiavaním správnych hygienických návykov a pravidelnými preventívnymi prehliadkami u zubára. Všeobecná zdravotná poisťovňa odmeňuje svojich poistencov za zodpovedný prístup k svojmu zdraviu desiatkami benefitov v Peňaženke zdravia. Využiť tak môžu napríklad 120 eur na zubné ošetrenie či 450 eur na strojček na zuby pre deti – a to každý rok.

 

V rámci Peňaženky zdravia MAXI, ktorá je súčasťou mobilnej aplikácie VšZP alebo ePobočky, môžu poistenci čerpať bonus až 120 eur na zubné ošetrenie, dentálnu hygienu, RTG vyšetrenia, zubné výplne, korunky, mostíky, či na anestéziu, a to aj jednorazovo. „Seniori si môžu uplatniť finančný príspevok aj na opravu snímateľnej náhrady,“ pripomína hovorkyňa VšZP Alena Krčová.

V platnosti naďalej zostáva i veľmi žiadaný benefit na zubný strojček pre deti, do 18. roku života, až do výšky 450 eur. Tento príspevok je možné využiť na vstupné vyšetrenie, nový strojček (nočný alebo fixný), výrobu strojčeka, retenciu strojčeka (zastabilizovanie zubných oblúkov) či na všetky kontroly súvisiace so strojčekom.

V Peňaženke zdravia MINI je zas možnosť čerpať príspevok na dentálnu hygienu pre deti, dospelých, ale aj na zubné ošetrenie a anestéziu pre deti aj dospelých a príspevok na zubný strojček pre deti. Dospelí môžu čerpať príspevok až 60 €, a to 2-krát ročne maximálne 30 € na jednu žiadosť. „Dieťa môže čerpať príspevok 1-krát ročne do výšky 30 €, a to prostredníctvom svojho zákonného zástupcu,“ dopĺňa A. Krčová.

Uplatnenie benefitov z Peňaženky zdravia je podmienené absolvovaním preventívnych prehliadok. Od nového roka k nim pribudne aj tá u stomatológa. Od povinnosti absolvovania prevencie u zubára upustila VšZP v roku 2019, po vypuknutí pandémie. Od roku 2024 sa však preventívka u zubára opäť stane jednou z podmienok na čerpanie benefitov na zuby.

„Táto podmienka nemá byť prekážkou pre poistencov, ale motiváciou k absolvovaniu prevencie a odmenou za to, že sú zodpovední voči sebe a voči svojim blízkym. Práve prevencia pomáha v predchádzaní vážnych ochorení,“ dodáva A. Krčová. Overiť si aktuálny stav chýbajúcich alebo absolvovaných preventívnych prehliadok je možné v mobilnej aplikácii VšZP, alebo prostredníctvom ePobočky. Poistenec okrem toho nesmie mať nedoplatky na zdravotnom poistení alebo nepokryté obdobia poistného vzťahu.