Desať rokov bez Ivety. Markíza mimoriadne zaradí do vysielania seriál Iveta

Desať rokov bez Ivety. Markíza mimoriadne zaradí do vysielania seriál Iveta Foto: Markíza

Sériu mapujúcu dve dekády života a kariéry jednej z najslávnejších československých popových ikon uvedie TV Markíza v priebehu troch sobotných večerov - od 20. apríla do 4. mája 2024. Doplní ju výnimočná nová dokumentárna séria o živote Ivety Bartošovej s názvom Málo mě znáš.

V apríli uplynie presne desať rokov, odkedy nás navždy opustila československá spevácka legenda Iveta Bartošová. Zároveň by sa v rovnakom mesiaci dožila 58 rokov. Práve v apríli preto televízia Markíza mimoriadne zaraďuje do svojho vysielania dve trojdielne série úspešnej životopisnej minisérie Iveta z dielne Voyo Originál. Sériu mapujúcu dve dekády života a kariéry jednej z najslávnejších československých popových ikon uvedie TV Markíza v priebehu troch sobotných večerov - od 20. apríla do 4. mája 2024, vždy v dvoch častiach za sebou so začiatkom od 20:30 hod. Okrem výnimočnej televíznej premiéry Voyo Originálu sa diváci môžu tešiť aj na trojdielnu dokumentárnu sériu Málo mě znáš.

Prvá trojdielna miniséria scenáristu a režiséra Michala Samira sleduje príbeh začiatku kariéry Ivety Bartošovej a jej vzťahu s hudobníkom Petrom Sepéšim v osemdesiatych rokoch 20. storočia. Ivetin (Anna Fialová) príbeh rozpovie od prvých speváckych krokov v rodných Beskydách, kedy spolu so svojou sestrou Ivanou (Eliška Křenková) začína navštevovať školský zbor, cez prelomové vystúpenie na festivale Mladá píseň v Jihlave, jej partnerstvo s Petrom Sepéšim (Vojtěch Vodochodský) a vznik kolosálneho hitu Knoflíky lásky. Zo dňa na deň sa z oboch spevákov stáva národom milovaný pár. Okrem exponovaného vzťahu so speváckym kolegom sa miniséria zameriava aj na Ivetin rodinný život, jej rodičov Svatavu a Karla hrajú Alena Mihulová a Miroslav Hanuš.

Profesijný vrchol, vzťah s úspešným mužom, románik s hereckým kolegom, vytúžené dieťa, prvý bulvárny škandál, kariérny prepad, veľkolepý návrat na scénu. Druhá séria Ivety sa vracia do 90. rokov minulého storočia. „Prvá séria je o túžbe po sláve. Tá druhá je o túžbe po láske a uznaní. A o tom, na čom skutočne záleží,“ hovorí autor scenára a režisér Michal Samir. Ten bol pri prípravách úspešnej minisérie v úzkom kontakte s rodinami Ivety Bartošovej a Ladislava Štaidla. „Ivetina sestra Ivana pustila prvú sériu našej minisérie svojej mamičke vo Frenštáte pod Radhošťom a tá keď si ju pozrela vraj povedala veľmi peknú vec: mala pocit, že sa po dlhom čase opäť stretla so svojou dcérou. To je pre mňa dôležité. Kto vie lepšie, aká naozaj bola, než jej mamička?“ dodáva režisér. 

Druhá séria minisérie ponúka divákom viac speváckych aj tanečných vystúpení, a to všetko vo vizuálne, hudobne a spoločensky špecifickom prostredí deväťdesiatych rokov. V druhej sérii sa objavujú ďalšie postavy s reálnym predobrazom. Hereckú megastar deväťdesiatych rokov, Rudolfa Hrušínského najmladšieho, si zahral Oskar Hes, do hudobného génia Karla Svobodu sa prevtelil Saša Rašilov. Najväčšiu ikonu československého popu Karla Gotta si zahral a zaspieval Ondřej Ruml. Diváci sa môžu tešiť aj na Zuzanu Zlatohlávkovú v úlohe bulvárnej novinárky Gábi, Jána Jackuliaka stvárňujúceho pravú ruku Ladislava Štaidla Luboša. Obe posledné menované postavy sú však voľne inšpirované niekoľkými rôznymi osobami z okolia Ivety Bartošovej.

Na záverečné epizódy druhej série Ivety nadviaže v sobotu 4. mája 2024 vo vysielaní TV Markíza nový trojdielny dokument Málo mě znáš v réžii Tomáša Kleina. Predplatitelia Voyo si ho budú môcť pozrieť o mesiac skôr, už od nedele 7. apríla 2024. Unikátny dokumentárny projekt prinesie pohľad na oslnivú kariéru Ivety Bartošovej od osemdesiatych do nultých rokov. V troch epizódach sa zameria na cestu sebavedomého, talentovaného a spočiatku neskúseného dievčaťa z Frenštátu pod Radhošťom do veľkého sveta, na éru pod umeleckým vedením Ladislava Štaidla a na obdobie, keď sa Iveta Bartošová z jeho vplyvu postupne vymaňuje, stúpa na kariérny vrchol a etabluje sa v jednom z najúspešnejších muzikálových predstavení našej histórie.

Okrem mnohých výpovedí kolegov a priateľov Ivety Bartošovej, prinesie dokumentárna séria aj osobné spomienky Artura Štaidla na svoju mamičku a autentický pohľad na fungovanie tuzemského šoubiznisu. Po prvýkrát budú mať diváci možnosť vidieť doteraz nezverejnené autentické zábery zo speváčkinho súkromného i pracovného života v 80. a 90. rokoch, ktoré vyhotovil jej dvorný fotograf Miloš Schmiedberger. Dokument odhaľuje aj dôvody Ivetinho následného ústupu zo slávy a okolnosti konca jej života.