Atentát na Fica je výsledkom postojov EÚ a USA, tvrdí ruská rozviedka

Atentát na Fica je výsledkom postojov EÚ a USA, tvrdí ruská rozviedka Ilustr. foto: ÚV SR

Pokus o atentát na premiéra Roberta Fica je výsledkom nespokojnosti EÚ a USA s posilňovaním národne orientovaných politických síl, uviedla dnes podľa agentúry RIA Novosti ruská rozviedka SVR. Odvoláva sa pri tom na vlastné zistenie.

 

Vzťahy západných krajín a Moskvy výrazne ochladli po ruskej invázii na Ukrajinu z februára 2022, ruskí predstavitelia odvtedy opakovane kritizujú západné postoje a stavajú sa do úlohy ochrancov tradičných hodnôt. Zároveň Rusko potláča ľudské práva aj občianske slobody.

"Údaje, ktoré dostala SVR, svedčia o rastúcom podráždení vedenia Spojených štátov a Európskej únie procesom zmeny geopolitickej reality a posilňovaní pozícií národne orientovaných politických síl," cituje RIA Novosti z vyhlásenia. SVR v ňom ďalej uvádza, že "globálne totalitno-liberálne elity" prechádzajú k otvorenému politickému teroru voči svojim oponentom a snažia sa zastrašiť "disidentov".

Vo vyjadrení sa jasne neuvádza, koho má SVR spomínanými elitami na mysli.

Rusko po svojej invázii na Ukrajinu ešte dôraznejšie zakročilo proti všetkým opozičným hlasom a v podstate znemožnilo akúkoľvek kritiku verejnosti, politikov či médií vlády v Kremli. Moskva tiež často hovorí o mravnom úpadku Západu, ktorý ilustruje napríklad komunitou ľudí LGBT+. Ich práva Rusko tvrdo potláča.