RTVS pripravila k výročiu vstupu do EÚ mimoriadny program

Program RTVS k výročiu vstupu do EÚ

 


DVOJKA
1. mája o 23:05 sme do vysielania Dvojky pripravili dokument režiséra Marka Škopa a kameramana Jána Meliša Osadné. Pútavý dokumentárny film je o stretnutí najvyšších súčasných európskych lídrov s lokálnymi politikmi z poslednej dediny na hranici Európskej únie. Malá dedinka Osadné privíta delegáciu z Európskeho parlamentu a na pozvanie Európskeho parlamentu navštívia bruselské inštitúcie miestny starosta a kňaz.

 

RÁDIO SLOVENSKO - PROGRAM 1. MÁJA:

V rannej téme sa aj prostredníctvom interakcie s poslucháčmi budeme zaoberať otázkou, čo nám dal a čo vzal vstup do EÚ. Téma vstup do EÚ dostane priestor počas celého dňa v publicistických plochách:
- Kam Slováci chodia v rámci EÚ najviac za prácou - zárobky a dopad na rodiny;
- Ochranné známky na potravinách – aké sú medzi nimi rozdiely, ktoré potraviny ich získali - objavujú sa aj v obchodnej sieti alebo naopak vymizli? Prijímanie právnych predpisov aj v oblasti potravín podlieha notifikácii Európskej komisie – čo to znamená v praxi oproti obdobiu, keď sme neboli členmi EÚ?

- Je situácia na našom trhu po vstupe do EÚ lepšia ako kedysi – s ohľadom na bezpečnosť potravín a rôzne potravinové škandály?

- Cestovanie po vstupe Slovenska do EÚ – nielen Schengen a otvorenie hraníc, ale aj práva cestujúcich, pravidlá pre automobilovú dopravu a tiež kontroverzná povinnosť, aby aj bábätká mali vlastný pas;
- Najabsurdnejšie návrhy zákonov z dielne EÚ;

- Reportáž – Baťov kanál - projekt, ktorý vznikol vďaka cezhraničnej spolupráci z prostriedkov EÚ. Hosťom Nočnej pyramídy o 22:20 na Rádiu Slovensko bude Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku. Bol súčasťou tímu, ktorý vyjednal podmienky vstupu Slovenska do EÚ a neskôr Úniu spoznal zvnútra počas práce pre Komisiu a pre Vysokého predstaviteľa EÚ Javiera Solanu.

RÁDIO REGINA
1. mája po 9:30 ráno odvysiela archívny príspevok 10 rokov v Európskej únii redaktora Martina Jurča.

RÁDIO DEVÍN
1. mája o 9:00 ponúkne v programe Ars Musica tvorbu slovenských tvorcov európskych (svetových) parametrov a tiež európskych skladateľov, ktorým bola naša krajina drahá. Nenechajte si ujsť diela skladateľov Eugena Suchoňa, Juraja Beneša, Tadeáša Salvu, Vladimíra Godára, ale aj Mozarta, Beethovena, Haydna, Hummela, Liszta, Schuberta, Bartóka či Rubinsteina.

Exkluzívne koncerty zo sveta – 5. mája o 20.00
V pondelok 5.mája odznie posledný zo série koncertov venovaných Beethovenovmu cyklu Symfónií. V podaní Orchestra Talianskeho rozhlasu a televízie, zboru Národnej akadémie Santa Cecília, sólistov a v zahraničí najuznávanejšieho slovenského dirigenta súčasnosti Juraja Valčuhu, zaznie vokálna Symfónia č. 9 d mol Ludwiga van Beethovena.
Od 5. do 9. mája Rádio Devín odvysiela cyklus Čo Únia priniesla umelcom?, v ktorom bude reflektovať na desaťročné prepojenie slovenského a európskeho umenia v rôznych oblastiach.