Kino Lumière predstaví súčasné filmy členských krajín EÚ

Kino Lumière v máji spúšťa filmový cyklus EuroFilm Club na tému Existuje spoločná európska kultúra?

Každý mesiac premietne jeden film niektorej z členských krajín Európskej únie. Cyklus otvorí projekcia talianskeho filmu Cestujem sama režisérky Marie Sole Tognazzi, ktorá sa uskutoční v utorok 20. mája 2014 o 20.00 hod.

Pod názvom Existuje spoločná európska kultúra? predstaví v období od mája 2014 do apríla 2015 každý mesiac jeden film reprezentujúci vybranú krajinu zoskupenia. Jeho zámerom je poukázať na spoločné témy i odlišnosti kultúr v jednotlivých európskych krajinách.

Otváracím filmom cyklu je talianska snímka Cestujem sama (Viaggio Sola) režisérky Marie Sole Tognazzi z roku 2013, ktorá sa premietala na mnohých významných svetových festivaloch. Jej hlavnou hrdinkou je slobodná a bezdetná štyridsiatnička Irene s prácou, o akej mnohí len snívajú. Pôsobí ako obávaný hotelový klient, ktorého úlohou je kontrolovať a dozerať na požadovaný štandard luxusných zariadení. Do jej života okrem práce patrí aj roztržitá a stále rozlietaná sestra Silvia so svojimi deťmi a bývalý partner Andrea. Irene žije slobodne, netúži po istotách, cíti sa voľná a privilegovaná. Film sa zamýšľa nad otázkou, či táto sloboda je skutočná a čo môže pocit istoty narušiť.

Počas trvania projektu EuroFilm Club pod názvom Existuje spoločná európska kultúra? svoje filmy v Kine Lumière predstavia Bulharský kultúrny inštitút, České centrum, Francúzsky inštitút, Goetheho inštitút, Poľský inštitút, Rumunský kultúrny inštitút v Prahe, Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva, Veľvyslanectvo Chorvátskej republiky a Veľvyslanectvo Srbskej republiky. Otvárací film uvádza Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v nadväznosti na jeho súčasné predsedníctvo v Rade Európskej únie. Partnerom podujatia je Slovenský filmový ústav (SFÚ).