Čínski cenzori pustia do kín prvý film s láskou homosexuálov

Čínski cenzori, ako sa zdá, vôbec prvýkrát pustia do kín film o homosexuálnych milencoch. Romantický film Seek McCartney vznikol pred viac ako dvoma rokmi v koprodukcii Číny a Francúzska, a prináša príbeh tajného vzťahu medzi Číňanom a jeho francúzskym milencom zasadený do prostredia Tibetu a Paríža. Teraz sa čínski filmoví fanúšikovia konečne dočkali traileru a prísľubu, že celý film už čoskoro uvidia v kinách po celej krajine, napísal denník The Times.

Láska osôb rovnakého pohlavia zvyčajne rozozvučí poplašné zvončeky v ušiach konzervatívnych čínskych úradníkov. Aj keď homosexualita bola v Číne v roku 2001 odstránená zo zoznamu duševných chorôb ministerstva zdravotníctva, cenzori v médiách bežne zakazujú zmienky o homosexuáloch.

Gayovia aj lesby sú v Číne pod tlakom okolia, aby skrývali svoju sexuálnu orientáciu a aby uzavreli sobáš s osobou opačného pohlavia.

Scenárista a režisér Čcheng Čching-sung hovorí, že Seek McCartney je prvý čínsky film o láske gayov. Nádej na uvedenie filmu v čínskych kinách víta, ale dodáva, že mu čínske úrady odporučili, aby o tejto svojej práci nediskutoval na sociálnych sieťach.