Zo Sýrie prepustili po 4 rokoch amerického fotografa

 

 

Zo zajatia v Sýrii sa dostal americký fotograf Kevin Patrick Dawes, ktorý bol unesený po svojom príchode do Sýrie v roku 2012. Informoval o tom hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby. Jeho kolega Mark Toner ale povedal, že Američan nebol v Sýrii rukojemníkom, ale bol tam väznený. Podľa agentúry AP ho prepustila sýrska vláda. Ruské ministerstvo zahraničia oznámilo, že bol Dawes odvezený do Moskvy, odovzdaný americkému veľvyslanectvu a Rusko už opustil.

V Sýrii bol podľa ruského ministerstva zatknutý kvôli nelegálnym vstupu a porušeniu ďalších zákonov. Úrad takisto oznámil, že americký prezident Barack Obama osobne žiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohol oslobodiť amerických občanov zadržaných v Sýrii.

Prepusteniu tridsaťtriročného Dawesa zo San Diega predchádzalo niekoľko mesiacov vyjednávania, oznámil denník The Washington Post. Podľa neho nedávno mohol fotograf telefonicky hovoriť s rodinou a dostal tiež balíčky, čo bolo znamenie, že sa chystá jeho prepustenie.

USA svoje veľvyslanectvo v Sýrii uzavreli v roku 2012 a ich záujmy tam zastupuje už niekoľko rokov české veľvyslanectvo. Kirby povedal, že jeho prostredníctvom USA stále zisťuje osud Austina Tice a ďalších amerických občanov nezvestných v Sýrii. Tice je z Texasu, je tiež fotograf a v Sýrii zmizol v auguste 2012. Mesiac po únose sa objavil na videu so zaviazanými očami a v sprievode ozbrojených mužov.