V Kolumbii zmizla španielska novinárka, najskôr ju uniesli

V Kolumbii zmizla španielska novinárka, ktorá v krajine pracovala takmer 20 rokov a písala článok o nelegálnom obchode s drogami.

 

 

Panujú obavy, že Salud Hernandezovú uniesli marxistickí rebeli, ktorí operujú v oblasti, kde sa pohybovala, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vojenské zdroje.

Reportérka pracujúca pre španielsky denník El Mundo a kolumbijské médiá zmizla v sobotu neďaleko mesta El Tarra v severnej provincii Norte de Santander. Špekuluje sa o tom, že ju uniesli povstalci z druhej najväčšej guerillovej skupiny v krajine, Vojská národného oslobodenia (ELN).

Podrobnosti: V Kolumbii zmizla španielska novinárka, najskôr ju uniesli

"Prioritnou úlohou ozbrojených zložiek je teraz zistiť, kde sa novinárka Salud Hernandezová nachádza," uviedol na svojom twitterovom účte kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Armáda v oblasti, kde reportérka zmizla, začala rozsiahlu pátraciu akciu.

Kolumbijská vláda sa tento rok v marci s ELN dohodla na začatí mierových rozhovorov. Povstalci totiž splnili podmienku vlády pre začiatok oficiálnych rokovaní, keď prepustili dvoch dlhodobo zadržiavanej rukojemníkov. Vláda už vyše tri roky rokuje tiež s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), najväčšou povstaleckou skupinou v krajine.